„Prah", o comedie cu gust dulce-amar

În cadrul turneului de teatru, organizat de Institutul Cultural Român la Jula şi Seghedin, iubitorii de teatru din oraşul Jula au putut urmări luni, 2 iunie, comedia „Prah”, scrisă de dramaturgul şi eseistul maghiar Spiró György. Piesa a fost jucată în sala studio a Teatrului Cetăţii din Jula.
Spectacolul regizat de Florin Ionescu a avut premiera anul trecut, iar traducerea din limba maghiară a piesei „Prah” îi aparţine traducătorului Zénó Fodor, laureat al premiului UNITER la categoria critică şi istorie teatrală în 2014.

Publicul julan a putut vedea o poveste foarte frumoasă şi umană în interpretarea actorilor Ildikó Frank şi Florin Ionescu, actori ce trăiesc la Szekszárd şi formează Teatrul Românesc din Ungaria. 
În piesă, cei doi protagonişti duc o viaţă sărăcăcioasă şi grea, dar brusc le surâde norocul: câştigă marele premiu la loterie. Piesa prezintă schimbările de comportament ale omului, pus în faţa unei schimbări neaşteptate, schimbări de care se sperie şi încearcă să înţeleagă ce i s-a întâmplat. Eroii din piesă ajung să despice fiecare moment petrecut de-a lungul căsniciei. Cele două personaje ale lui Spiró György, ale căror rol a fost interpretat excepţional de Ildikó şi Florin, cei doi soţi, de vârsta a doua, de condiţie modestă, se confruntă cu o situaţie neaşteptată, câştigă o sumă imensă la loto, fapt care atrage după sine confruntarea cu o serie de temeri şi frustrări ale personajelor. Biletul de loto le afectează viaţa, rutina zilnică, ordinea pe care o au în viaţa de zi cu zi pe care deşi o contestă frecvent, par să o prefere în locul riscurilor presupuse de schimbarea care ar urma dacă ar prelua banii de la loterie. În piesa „Prah” este vorba despre neputinţa de a lua o decizie într-o societate nesigură şi despre frica de asumare a prezentului.
Probabil că nu există om care să nu fi visat ce bine ar fi să câştige la loterie, să nu se fi gândit ce ar face dacă ar avea mulţi bani. Cred că toţi cei care şi-au cumpărat loto aşteaptă ca o dată în viaţă să le surâdă norocul. Foarte mulţi dintre noi, săptămânal, credem în numerele norocoase şi sperăm că, poate-poate, se vor extrage numerele noastre. Ne propunem dinainte ce să facem cu banii, cum să-i cheltuim, pe cine o să putem ajuta, cum ne vom gospodări. Însă urmărind piesa se pare că e mai uşor să visezi decât să te bucuri de lozul cel mare, cel puţin aşa vor face cei doi protagonişti peste care dă norocul. Nu ştiu ce să facă cu banii căzuţi parcă din cer, pentru că nu pot să uite trecutul şi nici nu se pot bucura de prezent. Nu ştiu ce să facă, dar cât timp stau să se gândească şi să planifice, biletul câştigător stă la loc sigur, într-o cutie de Cacao Praf (PRAH înseamnă PRAF în limba croată), adusă de familie dintr-o excursie demult făcută în Iugoslavia. După ce biletul câştigător şi gândul că bogăţia o să le facă mult mai mult rău, atât lor cât şi copiilor, ajungându-se până la destrămarea unei căsnicii, biletul este ars, iar soţii rămân în continuare săraci, dar fericiţi. 
Piesa a ridicat sala în picioare şi cu toate că publicul nu a fost de data aceasta foarte numeros, ropotele de aplauze au demonstrat cât de mult a impresionat publicul interpretarea celor doi actori şi modul în care au reuşit să gestioneze până la final situaţia.
A.B.

Comentarii