20 de ani de cooperare între oraşele Jula şi Arad

Oraşele Jula şi Arad au aniversat în ziua de vineri, 21 noiembrie, 20 de ani de cooperare. Evenimentul intitulat „Strângeri de mâini” este considerat un deschizător de drumuri în relaţiile transfrontaliere între comunităţile din România şi Ungaria. Ediţia aniversară a „Strângerilor de mâini” şi-a derulat prima parte la Jula, unde au avut loc mai multe evenimente: şedinţa comună a Consiliilor Locale ale celor două oraşe înfrăţite, vernisajul expoziţiei artistului plastic arădean Mihai Takacs şi concertul aniversar al Filarmonicii de Stat Arad.


Prima acţiune, cu denumirea generică „Strângeri de mâini”, a avut loc în luna iunie a anului 1994, la Jula şi la Arad, sub înaltul patronaj al doamnei Catherine Lalumiére, secretar general al Consiliului Europei. Iniţiativa acestei colaborări a venit din partea unui elev din Jula, care printr-o scrisoare adresată consiliului orăşenesc a lansat, în 1992, propunerea de a se organiza o întâlnire de reconciliere maghiaro-română, ca oamenii care locuiesc de o parte şi de alta a graniţelor să se cunoască mai bine.
Atunci când iniţiativa din 1992 s-a realizat mulţi au sperat (dar puţini au crezut cu adevărat) că această manifestare va funcţiona neîntrerupt şi peste două decenii, a mărturisit primarul oraşului Jula, dr. Görgényi Ernő, în deschiderea evenimentului. La începutul anilor 90 a pornit un fenomen, potrivit căruia mulţi conducători ai localităţilor din România şi Ungaria au decis ca localităţile lor să se înfrăţească. Programul din 1994 de la Jula a stârnit curiozitatea întregii ţări: primarul Aradului de atunci, domnul Cristian Moisescu, şi primarul oraşului Jula, domnul dr Pocsay Gábor, au semnat actul de colaborare în prezenţa a doi secretari de stat pentru relaţii externe, a doi ambasadori, în prezenţa reprezentantului şi al delegatului Consiliului Europei, respectiv al reprezentantului Fundaţiei Konrad Adenauer. Legătura celor două oraşe a urcat o nouă treaptă atunci când Ungaria, în 2004, iar România, în 2007, au devenit ţări membre ale UE, iar pe lângă legăturile sferei civile s-au deschis posibilităţi şi pentru conexiuni economice.
„Aceste colaborări au dovedit că micile comunităţi sunt capabile să depăşească rănile trecutului şi împreună au puterea să realizeze cu adevărat o Europă comună. Scopurile noastre au fost foarte clare: împăciuirea, apropierea societăţii civile, sublinierea importanţei dialogului şi a cunoaşterii reciproce. Aceste scopuri am dorit să le realizăm prin crearea legăturilor personale. Elevi, artă, turism, sport, toate acestea au avut un rol hotărâtor în colaborarea celor două oraşe. De exemplu, Filarmonica din Arad a concertat deja la prima ediţie Strângerilor de mâini…”, a mai subliniat în cuvântarea sa Görgényi Ernő, primarul oraşului Jula. 
Seria evenimentelor a debutat cu o şedinţă desfăşurată la Primăria oraşului Jula, unde au luat cuvântul şi iniţiatorii acestui parteneriat, dl. Cristian Moisescu şi domnul Pocsay Gábor, care ocupau funcţia de primar al celor două localităţi în urmă cu 20 de ani. La întâlnire a adresat un cuvânt de salut şi a felicitat această colaborare domnul Florin Vasiloni, consul general al României la Jula. 
Noul acord de prietenie a fost semnat de către Görgényi Ernő, primar al oraşului Jula şi de către Levente Bognár, viceprimarul municipiului Arad.
Evenimentul a continuat cu vernisajul unei expoziţii de pictură a artistului plastic Mihai Takacs şi cu un concert oferit de Filarmonica de Stat Arad. Seara s-a încheiat cu un dineu. Cea de a doua parte a „Strângerilor de mâini” a anului jubiliar 2014 se va derula la Arad, în 12 decembrie.
A.B.

Comentarii