Zilele localităţii Cenadul Unguresc

Ediţia de anul acesta a zilelor localităţii Cenadul Unguresc a avut loc odată cu hramul Bisericii Catolice din localitate „Sf Gerard”. Evenimentul a fost organizat în perioada 18–20 septembrie. Primăria localităţii, care la fel ca în anii precedenţi, a ţinut cont de naţionalităţile conlocuitoare în acest sat şi a pregătit un program multi-etnic, pentru ca toată lumea să se simtă bine la această sărbătoare.

Pentru a organiza aşa cum se cuvine Ziua Satului, Consiliul Local şi Primăria s-au întrecut pe sine, pregătind o sumedenie de acţiuni dedicate sătenilor şi invitaţilor. Prima zi de festival, vineri, 18 septembrie, după primirea invitaţilor, veniţi din localităţile din împrejurimi şi din satul Seuca – România, şi deschiderea festivă de către primarul localităţii Farkas János, a avut loc întâlnirea naţionalităţilor. Programul cultural care a urmat s-a desfăşurat pe scena din cortul amplasat în centrul satului. Astfel, prima seară a fost dedicată folclorului unde s-a cântat şi s-a dansat pe placul românilor şi sârbilor din localitate, programul românesc şi sârbesc fiind susţinut de o formaţie din Timişoara şi din satul vecin, Cenad (România).


Ziua următoare, locuitorii satului au fost treziţi de sunetul fanfarelor, după care a urmat un program cultural al instituţiilor de învăţământ din localitate, au avut loc expoziţii, premieri, şi nu în ultimul rând s-a dat startul la gătit, partea gastronomică a evenimentului fiind ca de obicei cea mai apreciată de public.
Anul acesta a fost felicitată de către primărie cea mai vârstnică femeie din localitate, doamna Kumbria Unc, născută Becan, de 92 de ani. Bia néni, cum o ştiu cunoscuţii, soţia fostului cantor ortodox, Svetozar Unc, s-a născut la Cenadul Unguresc pe 14 aprilie 1923. Cel mai în vârstă bărbat din Cenad este la ora actuală Trăian Graur, de 88 de ani, născut pe 22 iunie 1927.
Evenimentul s-a bucurat de umor, concursuri, programe pentru copii şi tineret, seară de concert rock şi s-a încheiat cu bal stradal.

A.B.

Comentarii