Elevii români din Jula au prezentat cultura românească colegilor lor maghiari

Elevii Şcolii Generale şi Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” Jula au uitat pentru câteva ore de cursuri în ziua de vineri, 10 noiembrie, şi au participat la Centrul Cultural „Erkel Ferenc” a oraşului Jula, cu un spectacol organizat pentru colegii lor de la alte şcoli din oraş. Evenimentul a avut loc cu ocazia „Zilei culturale româneşti” în cadrul căreia elevii de la instituţia românească au prezentat o părticică din cultura, tradiţiile şi gastronomia românească, au adus în faţa colegilor lor de la alte instituţii de învăţământ din oraş un program cultural deosebit demonstrând că şcoala la care ei învaţă le oferă posibilităţi unde îşi pot cultiva talentele şi perfecţiona pasiunile şi deprinderile.

Evenimentul a debutat cu vernisajul unei expoziţii de pictură şi desen a tinerei profesoare Iuliana Machhour, fostă elevă a Şcolii Generale şi Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” Jula, actualmente profesoară de desen la Şcoala generală românească din Bătania. După deschiderea expoziţiei, cei prezenţi au fost serviţi cu cozonac, pe urmă poftiţi în sala de spectacole a Centrului cultural orăşenesc la un spectacol de excepţie. Au fost prezentate cântece româneşti şi dansuri populare, cu dansatori de toate vârstele şi cu costume populare româneşti.






Şi-a dat concursul corul şcolii, coordonat şi dirijat de prof. Gheorghe Pătcaş şi solista vocală Réka Hanyecz, elevă în clasa a 10-a. În şcoala românească funcţionează în acest moment patru cercuri de dansuri populare cu peste o sută de dansatori, instruiţi de către profesorul de dansuri Ioan Nedrău. Au intrat în scenă formaţia de dansuri populare a liceului, prezentând dansuri din judeţul Bichiş, de la Chitighaz, Aletea şi Micherechi, elevii clasei a 7-a au reprodus un „Joc de la Micherechi”, iar cei mici de clasele 4, 5 şi 6, au prezentat coregrafia dansantă „În drum spre casă”. Spectacolul a fost apreciat de publicul format din elevi de la mai multe şcoli generale din oraş, eforturile micilor artişti fiind răsplătite pe măsură cu lungi aplauze.

A.B.





Comentarii