Excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor

Dragi cititori,
Ne-am gândit să vă propunem o excursie imaginară prin istoria şi cultura românilor. În fiecare săptămână vă vom prezenta o imagine. Vă adresăm rugămintea de a încerca să recunoaşteţi, să vă documentaţi ce reprezintă respectiva imagine şi să ne împărtăşiţi şi nouă la ce concluzie aţi ajuns, scriindu-ne la adresa electronică: foaia@foaia.hu.


Muzeul din imagine reprezintă prima casă memorială din România, care a fost inaugurată la 15 aprilie 1918. Aici şi-a petrecut ultimii ani din viaţă (1872–1889) un mare scriitor clasic român. La această casă memorială se organizează anual patru sărbători importante: la 2 ianuarie – ziua înmormântării acestui scriitor, la 1 martie – ziua sa de naştere, la 14-15 aprilie, ziua inaugurării primului muzeu memorial literar din România şi la 31 decembrie – ziua morţii celui care a locuit în această modestă căsuţă.
Întrebare: unde se află această casă memorială şi cine este personalitatea literară care a locuit aici?

Răspunsul la întrebarea din numărul trecut: În imaginea din numărul trecut a fost prezentat edificiul Ateneului Român, din Bucureşti. Fresca din interiorul acestuia este opera pictorului Costin Petrescu şi a fost făcută între anii 1933 şi 1938. Fresca este lată de 3 m, se întinde dintr-o parte în alta a scenei pe o lungime de 75 m şi cuprinde 25 de episoade din istoria românilor, de la pătrunderea lui Traian în Dacia, până la domnia regelui Carol al II-lea.

Comentarii

Trimiteți un comentariu