Freedom House: În România, presa este doar parţial liberă. În Ungaria s-a redus semnificativ libertatea presei

Presa este doar parţial liberă în România şi în alte 64 de ţări, printre care Republica Moldova, Serbia şi Ucraina, potrivit raportului „Freedom of the Press 2011: A Global Survey of Media Independence”, realizat de Freedom House. Acelaşi raport relevă faptul că a existat o scădere considerabilă a libertăţii presei în ultimul an în mai multe ţări, printre care se numără – alături de Egipt, Mexic, Turcia, Ucraina – şi Ungaria.
Libertatea presei este la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani, numai unul din şase oameni având acces la o presă liberă şi independentă, potrivit raportului lansat de Freedom House cu o zi înainte de Ziua Mondială a Libertăţii Presei.
La 23 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU declara ziua de 3 mai drept Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Iniţiativa a venit la Conferinţa Generală UNESCO care, printr-o rezoluţie din 1991 asupra promovării libertăţii presei în lume, a recunoscut că o presă liberă, pluralistă şi independentă este o componentă esenţială a unei societăţi democratice.
Raportul „Freedom of the Press 2011: A Global Survey of Media Independence” relevă faptul că a existat o scădere considerabilă a libertăţii presei în ultimul an în mai multe ţări, printre care se numără Egipt, Ungaria, Mexic, Turcia şi Ucraina.
În topul 10 al ţărilor în care libertatea presei este afectată considerabil se situează Belarus, Turkmenistan, Uzbekistan, Iran, Myanmar, Cuba, Guineea Ecuatorială, Eritreea, Libia şi Coreea de Nord. În aceste ţări, „mediile independente nu există sau pot acţiona foarte puţin, presa acţionează ca o portavoce a regimului, accesul cetăţenilor la informaţii imparţiale este sever limitat, iar disidenţii sunt învinşi prin arest, tortură şi alte forme de represiune”, potrivit Freedom House.
În 63 de ţări, presa nu a fost liberă în 2010. Printre aceste state se numără Rusia, Kazahstan, Armenia, Pakistan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Afganistan.
În alte 65 de ţări, presa este parţial liberă, printre aceste state numărându-se România, Serbia, Muntenegru, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Macedonia, Kosovo, Moldova şi Ucraina.
Dintre cele 196 de ţări şi teritorii analizate de raportul Freedom House în 2010, numai 68 au fost declarate ţări cu presă liberă.
În raport se pune în evidenţă şi evoluţia rapidă a Republicii Moldova, care, în numai un an, a trecut de la o ţară catalogată drept fără presă liberă la una cu presă parţial liberă. Această evoluţie pune în evidenţă încercarea noii coaliţii de a crea un cadru legal pentru a proteja jurnaliştii.
Freedom House este o organizaţie non-guvernamentală internaţională cu sediul central la Washington, care face cercetări şi pledează pentru libertatea presei şi respectarea drepturilor omului. Anual, Freedom House lansează un raport privind gradul de libertate al presei din numeroase ţări.
E.I.

Comentarii