Olimpiadă de limbă, comunicare şi literatură română, la Piatra-Neamţ

În contextul activităţilor de promovare şi susţinere a limbii, comunicării şi literaturii române şi pentru consolidarea statutului limbii noastre ca limbă oficială europeană, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului de la Bucureşti organizează etapa internaţională a olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, transmite Romanian Global News.
Ediţia 2011 a competiţiei se va desfăşura în perioada 28 mai–3 iunie 2011, la Piatra-Neamţ şi va reuni elevi din clasele a VII-a – a XII-a, atât din România cât şi din ţări în care se studiază limba şi literatura română: Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Albania, Germania, Italia, Spania, Belgia etc.
Comunicarea listei participanţilor din aceste ţări se va face de către profesorii însoţitori, prin completarea unui tabel care va cuprinde următoarele rubrici:
Nr. crt./ Numele şi prenumele elevului/ Clasa Şcoala/ ţara/ Datele de contact ale profesorului însoţitor/. Aceste informaţii vor fi transmise până la data de 10 mai 2011, prin e-mail (llromed@gmail.com). Toate cheltuielile privind cazarea şi masa vor fi asigurate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, din bugetul alocat olimpiadei internaţionale.
La etapa internaţională, concurenţii vor susţine următoarele probe:
a. Proiect literar al echipei din ţara participantă (probă în echipă)
La proba în echipă a., concurenţii vor prezenta Comisiei centrale un proiect literar (eseu, portofoliu, documentar etc.) pe una din următoarele teme:
– Literatura şi celelalte arte (Reflectarea operelor literaturii române în alte arte);
– Confluenţe culturale (Tradiţii şi obiceiuri româneşti comune cu ale altor popoare);
– Itinerarii culturale româneşti (case memoriale şi muzee literare româneşti);
– Simboluri arhetipale în literatura română.
b. Probă scrisă individuală
La proba scrisă b., concurenţii vor primi un subiect care va viza abordarea comparativă, la nivel de eseu, a unor fragmente din opere literare aparţinând unor autori români. Proba are ca obiectiv evaluarea competenţelor de lectură şi înţelegere a textului literar la prima vedere, precum şi emiterea unor judecăţi de valoare originale, privind mesajul desprins din textele propuse.
c. Probă orală individuală (pe secţiuni)
La proba c., elevii vor susţine ideile din proiectul literar colectiv, elaborat la proba a.
Având în vedere diferenţele de curriculum dintre ţări, olimpiada vizează evaluarea competenţei culturale şi de lectură, înţelegere şi judecare a valorii etice şi estetice a textului literar la prima vedere, a competenţelor de comunicare orală şi scrisă în limba română şi nu a unor conţinuturi anume.

Comentarii