Şeful DRP în vizită oficială la românii din Ungaria

Vizita de lucru în Ungaria, din zilele de 4 şi 5 mai a.c., a secretarului de stat Eugen Tomac, şeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, a fost un nou prilej de dezbatere şi analizare a problemelor cu care se confruntă comunitatea românească din Ungaria, precum şi de găsire a soluţionării acestora. Şeful DRP i-a vizitat acasă la ei pe românii din Micherechi, Jula, Bătania şi Seghedin.
Secretarul de stat Eugen Tomac a fost pentru prima dată printre românii din Ungaria pe 3 februarie 2009, cu ocazia vizitei preşedintelui Traian Băsescu la Jula. Cu toate că încă de pe atunci şi-a dorit să revină în comunitatea noastră românească, în toamna anului 2010 nu el a venit în Ungaria, ci o delegaţie (cea mai numeroasă şi cea mai reprezentativă de până acum) a românilor din Ungaria a avut ocazia să facă o vizită oficială în capitala României. Delegaţia de 20 de persoane a poposit atunci 3 zile în Bucureşti la invitaţia şefului DRP, având întâlniri atât cu preşedintele Băsescu cât şi cu alţi miniştri, secretari de stat, deputaţi sau senatori. 

Micherechenii cer ajutor în domeniul educaţiei şi al culturii
Eugen Tomac a fost însoţit, în cursul vizitei sale în Ungaria, de către Excelenţa Sa, doamna ambasador Ireny Comaroschi, doamna Oana Matei, şeful Compartimentului Politici şi Planificare Strategică a DRP şi alţi reprezentanţi ai diplomaţiei româneşti în Ungaria. Reprezentantul Guvernului României a făcut primul popas la Micherechi, unde a fost primit de primăriţa Margareta Tat, viceprimarul Bertold Netea şi vicepreşedintele Autoguvernării Româneşti, Dorin Gavra. În cadrul întrevederii, conducerea Micherechiului a cerut şefului DRP ajutor în primul rând în ceea ce priveşte domeniul educaţiei şi al culturii. În acest sens, au solicitat sprijin pentru construcţia unui nou centru cultural în localitate, pentru amenajarea şi realizarea unui muzeu al satului la Micherechi şi pentru aducerea din România a doi pedagogi români „misionari” (câte unul pentru grădiniţă şi şcoală). După primărie, delegaţia s-a deplasat la şcoală, unde corul copiilor a cântat imnul Europei, în limba română, şi un cântec popular local. Secretarul de stat român a fost invitat apoi în cancelarie, unde după o scurtă prezentare a şcolii, făcută de directoarea Maria Pătca Petruşan, toţi profesorii prezenţi (cei care nu aveau ore) s-au prezentat, şi-au spus doleanţele, au purtat un dialog sincer şi deschis cu oficialul român. La rândul său, acesta le-a promis că în viitor se va acorda o mai mare atenţie şcolii şi elevilor din Micherechi la distribuirea locurilor pentru taberele din România, organizate de DRP. În clasele 1-8 de la şcoala din Micherechi, actualmente învaţă 175 de elevi. Eugen Tomac a atras atenţia profesorilor asupra programului „Guvernul României îţi trimite o carte”, a cursului on-line de limba română şi a vizitelor în România la sfârşit de săptămână, programe de care şi şcolarii din Micherechi pot beneficia.

DRP va susţine apariţia „Foii româneşti”
De la Micherechi, şeful DRP s-a deplasat la Jula, primul popas fiind la şcoala generală şi liceul „N. Bălcescu”. La întâlnirea cu directoarea Maria Gurzău Czeglédi şi câţiva profesori, Eugen Tomac a încurajat cadrele didactice să participe la stagii de pregătire în România, precum şi participarea elevilor la Olimpiada de limbă română pentru etnicii români din afara graniţelor care se va desfăşura la Piatra Neamţ. Doamna director Maria Gurzău Czeglédi şi-a exprimat mulţumirile faţă de DRP pentru sprijinul financiar acordat pentru editarea monografiei liceului. În şcoala românească din Jula studiază, în prezent, 310 elevi.
Delegaţia română a participat apoi la un prânz comun cu primarul oraşului Jula, dr. Görgényi Ernő, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Jula, PS Siluan, şi preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, dr. Ioan Ciotea, care este şi preşedintele Autoguvernării Româneşti din Jula. Primarul Julei a accentuat că, la nivel local, conducerea oraşului are o foarte bună colaborare cu organizaţiile şi instituţiile românilor din Jula. La rândul său, secretarul de stat român a mulţumit pentru grija pe care conducerea oraşului Jula o demonstrează faţă de Liceul „Bălcescu”, singurul liceu românesc din Ungaria.
După prânz, Eugen Tomac a fost primit de PS Episcopul Siluan la sediul Cancelariei Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria şi a vizitat Catedrala „Sf. Nicolae” din Jula. Secretarul de stat şi-a exprimat speranţa că statutul de „biserică istorică” ce se prevede a fi acordat Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria va facilita soluţionarea unora dintre problemele Episcopiei de la Jula.
În cursul după-amiezii, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni s-a întâlnit, la sediul Consulatului general al României din Jula, cu reprezentanţii Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, ai Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria şi ai Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria. În cadrul întrevederilor, au fost analizate posibilităţile de sprijinire a comunităţii româneşti din Ungaria, atât prin intermediul unor proiecte finanţate de către statul ungar, cât şi prin intermediul proiectelor Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
În cadrul întrevederii cu reprezentanţii UCRU, şeful DRP a adresat felicitări pentru aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea săptămânalului „Foaia românească”, publicaţie care se confruntă cu mari probleme financiare şi pentru care secretarul de stat român a promis ajutor urgent.
 
Un dialog sincer şi la subiect, cu românii din Seghedin
În a doua zi a vizitei, secretarul de stat a vizitat Şcoala generală „Lucian Magdu” şi grădiniţa din Bătania, unde s-a întâlnit şi cu Kreszta Traján, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, viceprimar al localităţii Bătania. Aceasta a mulţumit pentru sprijinul acordat de statul român pentru construcţia şcolii din Bătania şi şi-a exprimat speranţa continuării acestei finanţări. Eugen Tomac a promis trimiterea, cât mai curând posibil, a unei donaţii de carte pentru elevii şcolii, din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni şi a sugerat aplicaţii comune cu instituţii din România pentru diferite evenimente.
Pe 5 mai, secretarul de stat pentru problemele românilor de pretutindeni şi-a încheiat vizita la Seghedin, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii instituţiilor româneşti, invitaţi la sediul Consulatului general al României din acest oraş. Eugen Tomac a declarat că se doreşte reconsolidarea relaţiei cu comunitatea românilor din Ungaria pe temelii noi. Dezvoltarea unui învăţământ românesc de calitate este o prioritate pentru Guvernul României, fiind în curs de elaborare şi un proiect de lege care va veni în sprijinul învăţământului românesc de peste hotare. Dialogul purtat între secretarul de stat român şi reprezentanţii comunităţii româneşti din Seghedin a fost unul sincer şi la subiect. S-a discutat, printre altele, şi despre necesitatea ca românii din Ungaria să fie reintegraţi în spiritualitatea românească. La rândul său, Eugen Tomac a spus că Bucureştiul cunoaşte această stare de spirit a comunităţii româneşti din Ungaria şi a declarat că e o prioritate pentru Guvernul României să ştie la ce se pot aştepta din partea Ungariei. Şefa catedrei de română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” din cadrul Universităţii din Seghedin, dr. Mihaela Bucin, a prezentat la rându-i situaţia grea în care se află instituţia de învăţământ superior (conform noului proiect al guvernului de la Budapesta, în următorii ani se are în vedere reducerea numărului universităţilor de la 29 la 12, cel al studenţilor de la 54 de mii la 30 de mii până în 2014), iar aceste schimbări drastice vor afecta şi învăţământul superior pentru naţionalităţi.
Vizita la Seghedin a şefului Departamentului pentru Românii de Pretutindeni s-a încheiat cu o întâlnire cu prorectorul Universităţii din Seghedin, Rácz Béla, şi un scurt popas la Catedra de limba română.
E. Iova

Comentarii

  1. "Dezvoltarea unui învăţământ românesc de calitate este o prioritate pentru Guvernul României, fiind în curs de elaborare şi un proiect de lege care va veni în sprijinul învăţământului românesc de peste hotare." Sa dea Dumnezeu!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu