Castraveţii producătorilor micherecheni nu ucid. Alegeţi produsele lor!

Ramura agricolă a legumiculturii asigură existenţa multor familii româneşti din Ungaria. Cele mai întinse culturi de lubeniţe sunt la Medgyesegyháza şi Otlaca-Pustă, iar despre castraveţi se ştie că sunt cultivaţi în serele din Micherechi, dar şi din Jula. Pe lângă faptul că, în ultimii ani, aceste familii de producători agricoli lucrează enorm de mult pentru a-şi câştiga bănuţii umilitor de puţini şi îşi vând tot mai greu marfa din cauza importului legumelor din Spania care inundă pieţele maghiare, o nouă veste a afectat zilele trecute traiul şi munca legumicultorilor. 


Presa internaţională reţine atenţia cetăţenilor cu titluri şocante: „Castraveţii ucigaşi atacă Europa”, „Alarmă: castraveţii spanioli omoară!”, „Alertă de bacterii ucigaşe în castraveţii spanioli”. Ştirile informează despre moartea a zece persoane în Germania în urma sindromului hemolitic urinic, una dintre complicaţiile grave ale acestei boli intestinale, cauzate de bacteria E.coli, cu care se pare că sunt contaminaţi castraveţii spanioli. Potrivit Sistemului de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF), castraveţi contaminaţi au ajuns şi în Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Austria, Luxemburg, Cehia, dar şi în Ungaria.

Cu toate că oficialităţile susţineau luni că legumele contaminate sunt exclusiv castraveţi spanioli bio, producătorii de la noi simt deja efectele provocate de panică, prin faptul că locuitorii Ungariei nu mai cumpără acum nici castraveţi produşi aici. Legumicultorii, achizitorii, angrosiştii din Ungaria relatează despre scoaterea castraveţilor spanioli de pe pieţele maghiare, însă datorită veştilor înspăimântătoare, nici producătorii noştri nu-şi mai pot vinde marfa sau o pot face doar la un preţ josnic. Iar problema priveşte deja şi producătorii de roşii, salată sau vinete. Fiind abia la începutul sezonului, producătorii se arată foarte îngrijoraţi de noua situaţie tristă, care pune în pericol şi traiul sutelor de familii româneşti.
Întrebat un legumicultor micherechean despre consecinţele scandalului asupra vânzării castraveţilor, acesta ne-a răspuns cu îngrijorare: „Din păcate, am ajuns ca astăzi ungurii să se teamă să cumpere castraveţi, deşi îi asigurăm că vindem produsele noastre proaspete. Problema este că în ciuda faptului că noi producem legume într-o cantitate suficientă, statul permite şi importul spaniol pe pieţele maghiare. Firmele angro reîmpachetează castraveţii spanioli şi îi vând pe piaţă ca şi castraveţi maghiari. Nici aşa nu ne putem vinde castraveţii, dar dacă se mai aduce şi import peste noi… Iar dacă preţul legumelor se ridică şi producătorii se bucură puţin, se aduce din nou import care face să scadă din nou preţul. Ne mai vorbind despre faptul că produsele spaniole au origini incerte, fiind de multe ori problemă cu tratările lor chimicale. Această problemă poate fi rezolvată doar la nivelul statului, însă sunt sigur că nu va fi rezolvată. Se vrea ruinarea totală a legumicultorilor. Iar atunci putem să solicităm alocaţii sau să mergem să furăm pentru a supravieţui”, ne-a declarat cinic, dar disperat micherecheanul care transmite părerea producătorilor şi care a cerut să rămână anonim.


Un alt producător descrie situaţia tragică printr-un exemplu care i s-a întâmplat luni la spital: „Mama a vrut să facă o mică atenţie medicului din Jula care l-a operat pe tata, ducându-i un pachet de castraveţi şi ardei de la noi, însă doctoriţa a primit doar ardeii, castraveţii i-a refuzat. Degeaba i-a zis mama că sunt legume cultivate la Micherechi şi i-a mai adus şi altădată, aceasta a refuzat-o categoric. Ne mai vorbind de faptul că bucătăriile din şcoli nu mai gătesc mâncăruri din castraveţi, pentru că elevii strigă că nu vor castraveţi.”
Luni, 30 mai, Primăria din Micherechi a convocat o consfătuire cu producătorii şi cumpărătorii angro din localitate să dezbată problema şi să caute împreună soluţii. La întrunire a fost invitat şi consultantul Ioan Petruşan, distribuitor de seminţe din Micherechi, care ne-a informat că aceste boli intestinale, cauzate de bacteria E.coli, se pot datora unor probleme igienice catastrofale în etapa de după culesul castraveţilor, care au infectat apoi castraveţii. Deoarece această bacterie progresează prin fecaloid uman, se presupune că acei castraveţi au fost stropiţi cu apă uzată netratată. „Mulţumită normelor şi regulilor igienice foarte stricte, produsele din Ungaria sunt sigure”, susţine consultantul micherechean, care consideră că ar fi timpul să se conştientizeze că produsele maghiare pot fi consumate cu inima împăcată. „Organele guvernamentale, organizaţiile de specialitate şi mass-media trebuie să protejeze produsele maghiare, să accentueze şi să conştientizeze în public că acestea sunt sigure, originile lor pot fi urmărite. Este de datoria organizaţiei maghiare de specialitate FruitVeb să facă demersurile necesare. Organele competente la nivel cât mai înalt trebuie să încurajeze consumatorii să aleagă produsele maghiare.”
Întrebarea cea mai importantă rămâne şi pe mai departe deschisă: Cine reprezintă şi cine protejează drepturile producătorilor noştri cinstiţi?
Rita Pătcaş

Comentarii

  1. Lucru pe calculator, max. 3 ore pe zi, pentru un castig de cel putin 300 $ lunar, oferta serioasa.
    Cei interesati trimiteti textul "JOB" la adresa de email elenaoituz@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu