Eroi români uitaţi, dar regăsiţi în Perkupa

Satul Perkupa se găseşte în nordul Ungariei, în apropierea peşterii de la Aggtelek, şi până de curând nimeni sau doar foarte puţini ştiau că la marginea acestui sat îşi dorm somnul de veci 44 de soldaţi români, căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe 2 iunie, cu ocazia Zilei Eroilor, aici s-a sfinţit o troiţă impozantă de 3,5 metri. 
Serviciul de Căutare a Crucii Roşii Maghiare a fost anunţat cu mai bine de 10 ani în urmă, de către locotenentul în rezervă Husonyicza Gábor, despre evenimentele ce s-au întâmplat în marginea satului Perkupa în ziua de 3 ianuarie 1945. Atunci, grupul soldaţilor români, care trecea prin sat, a fost bombardat. Erau în jur de 40 de morţi. Localnicii i-au îngropat într-un mormânt comun, în cimitirul catolic. „Pentru mine este ca o lege nescrisă ideea că un soldat mort nu este duşman, în mormânt nu sunt învinşi sau învingători, toţi soldaţii căzuţi în lupte au dreptul la ultimele onoruri”, spune Husonyicza. 
Acesta a insistat pe lângă Crucea Roşie din Ungaria ca să se ia legătura cu partenerii din România, să se caute numele acestor eroi, să le înştiinţeze familiile acestora şi să li se aşeze o cruce şi o placă memorială. Insistenţa de un deceniu a adus roade săptămâna trecută, când autorităţile române şi maghiare au asistat împreună la o festivitate în cadrul căreia s-a citit numele tuturor celor 44 de eroi români, iar copiii din Perkupa au împodobit mormântul eroilor cu steaguri româneşti şi ungureşti.
E.I.

Comentarii