În aşteptarea Festivalului VOLT

După un an greu, obositor, cu mari emoţii aşteptăm Festivalul VOLT, care va avea loc între 29 iunie şi 2 iulie, fiind programul care încheie Preşedinţia Uniunii Europene. Festivalul va fi organizat şi anul acesta în oraşul Sopron şi deja poate fi considerat un simbol cultural al oraşului.
Organizatorii nu se lasă din calitate nici anul acesta, sunt invitaţi cântăreţi, muzicanţi şi trupe renumite din toate colţurile lumii. Dintre cei mai mari trebuie amintit: „30 Seconds to Mars”. Primul om al trupei, Jared Leto, este îndrăgit în toată lumea – evident şi în Ungaria. El este şi un artist, care a interpretat diferite roluri în filme, producţii televizate. L-am putut vedea în filmele „Fight Club”, „Panic room”, „Lord of war”. Pentru rolul din film a învăţat şi ruseşte, pentru filmul „Chapter 27” s-a îngrăşat 27 de kilograme. Cel mai nou film al său „Mr. Nobody” din anul 2009 are ca temă moartea, psihologia haosului. Aceleaşi idei care caracterizează şi creaţiile sale. Probabil aceasta va fi formaţia, care va atrage cel mai numeros public. Probabil organizatorii pentru ei au plătit cea mai mare sumă. Trupa a fost premiată la mai multe gale. Aşteptăm prezenţa lor cu mari emoţii.

Festivalul VOLT din anul acesta a invitat şi două trupe renumite de punk/rock. Având în vedere tânăra generaţie, e vorba de „Sum 41” şi „My Chemical Romance”. Formaţia „Sum41” pentru mulţi tineri (şi pentru noi) aminteşte de anii de liceu, care ne-au dus primii paşi spre muzică. Trupa interpretează cântece melodioase, care pot fi îndrăgite. Zilele acestea a apărut noul lor disc. Acum vin pentru prima dată în Ungaria.
Numele trupei „My Chemical Romance” poate fi cunoscut în rândul tinerilor. În SUA se bucură de o mare popularitate. După cutremurul din Japonia au compus o melodie cu titlul „Sing it for Japan”. Este o trupă excelentă. Cu siguranţă nu ne vor înşela aşteptările.
Trupa „Moby” cu Paul Kalkbrenner au fost şi anul trecut la Balaton Sound. Acum îi vom vedea la VOLT. Asta înseamnă că organizatorii dau curs, pe lângă muzica rock, şi celei uşoare şi popularizează muzica electronică. Astfel, paleta programului devine mai variată, mai bogată.
„Dub Fx” şi „Parov Stelar” vor fi prezenţi şi la festivalul din anul acesta. „Parov Stelar” cu motivele swing a devenit atât de cunoscut încât anul acesta la Finala Ligii Campionilor de Fotbal a interpretat o melodie cunoscută. Concertul acesta este mult aşteptat.
Dintre interpreţii maghiari sunt aşteptaţi „Quimby”, „30y” şi „Tankcsapda”, aceştia din urmă au legătură şi cu oraşul nostru, Jula. În cadrul unui concurs de talente, trupa a ales formaţia „Snail Gardn” din Jula. Astfel, această trupă julană va fi prezentă la Festivalul VOLT şi la Sziget. Îi cunoaştem şi personal pe membrii de la „Snail Gardn”, deci suntem foarte curioşi să vedem concertul lor.
Trupa „Quimby”, care are deja 20 de ani, va participa din nou la festivalul de la Sopron şi cu siguranţă nu ne va dezamăgi nici de această dată. Pe lângă şlagărele lor binecunoscute (Magam adom, Most múlik pontosan) probabil vom auzi şi cel mai nou hit de pe noul disc „Kicsi ország”.
Trupa Hiperkarma” este nespus de populară în rândul tinerilor. Ei vor reveni pe scenă după mai multă vreme la acest festival.
Lunile trecute ne-au cam epuizat şi aşteptăm să ne încărcăm bateriile cu noi emoţii şi impresii.
Gheorghe Berényi – Ákos Szabó, Jula

Comentarii