La olimpiada internaţională de la Piatra Neamţ

În perioada 28 mai–2 iunie a avut loc etapa internaţională a Olimpiadei de limbă, comunicare şi literatură română, organizată la Piatra Neamţ, la care au luat parte elevi din clasele VII–XII, din România şi din alte ţări de la şcolile unde se studiază limba şi literatura română, ca de exemplu: din Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria. Din Ungaria au participat 5 elevi: Monica Rocsin, Nora Rocsin, Aneta Solcan, Roxana Roşu şi Nicoleta Ţicudean. Elevele au fost pregătite de dr. Stella Nicula Machhour şi Elena Olteanu (care ne-a şi însoţit la Piatra Neamţ). 

Am plecat de acasă foarte emoţionate, fiindcă nu ştiam ce ne aşteaptă, dar totodată bucurându-ne că aveam ocazia să vizităm o parte frumoasă a României. Fiecare ne-am pregătit pentru această olimpiadă, studiind opere ale scriitorilor români. Drumul a durat 11 ore şi am pornit dis-de-dimineaţă ca să ajungem la timp la Piatra Neamţ. După o călătorie lungă şi obositoare am ajuns la destinaţie şi am fost cazaţi la Pensiunea Ursuleţ, aşezată într-o parte frumoasă a oraşului, pe strada principală. Proprietara a fost foarte amabilă şi în fiecare dimineaţă ne-a pregătit micul dejun. Masa de prânz şi cina am servit-o la restaurantul Hotelului Ceahlău, un loc foarte frumos.
La olimpiadă concurenţii s-au confruntat cu trei probe: în primul rând a trebuit să prezentăm un proiect despre diferite teme, iar noi am ales să scriem despre tradiţii şi obiceiuri româneşti comune cu ale altor popoare. A mai fost o probă scrisă şi o probă orală. La proba scrisă, elevii din clasa a XI-a au primit două fragmente de Marin Preda şi de Lucian Blaga, despre care trebuia să scriem un eseu comparativ despre modul în care se reflectă imaginea tatălui în cele două fragmente. Cei din clasa a XII-a au primit două fragmente: de Lucian Blaga şi de Nichifor Crainic. Ei au trebuit să scrie un eseu comparativ despre modul în care se reflectă imaginea apei – drum, martor al devenirii umane, în cele două citate. La proba orală a trebuit să susţinem ideile din proiectul elaborat la prima probă. Probele au avut loc luni, la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, iar festivitatea de premiere a avut loc în Sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ. O zi am petrecut-o vizitând mănăstirile Agapia, Văratic şi Neamţ, la Cetatea Neamţ. Am vizitat Casa memorială „Ion Creangă” din Humuleşti şi Muzeul de artă populară „Neculai popa” din Petricani.
Încă din prima zi când am ajuns, toţi localnicii au fost foarte amabili cu noi, şi în fiecare zi am primit două profesoare însoţitoare care ne-au îndrumat. O persoană deosebit de amabilă a fost domnul inspector Gheorghe Brânzei, care în toată perioada şederii noastre la Piatra Neamţ ne-a făcut cunoscute detaliile olimpiadei şi care ne-a stat permanent la dispoziţie. Locuitorii judeţului Neamţ mi-au făcut o impresie bună, fiind amabili şi răbdători. Un lucru care m-a uimit a fost faptul că oamenii, cu care ne-am întâlnit, au fost cu adevărat foarte bucuroşi să afle despre noi şi despre învăţământul pe care îl avem la Liceul „Nicolae Bălcescu”.
S-au mirat auzindu-ne vorbind bine româneşte şi, atât profesorii cât şi localnicii cu care am stat de vorbă, au zis că după felul în care vorbim ne confundă uşor cu elevii veniţi din România. Bucuria lor de a ne cunoaşte s-a dovedit a fi sinceră prin fiecare gest şi prin atenţia care ne-au acordat-o.
Săptămâna petrecută la Piatra Neamţ a fost o săptămână plină de emoţii şi surprize, deoarece am primit şi cadouri, mai ales cărţi, dar am primit şi o revistă şi un CD despre olimpiadă şi un rucsac mic. Însă şi fără cadourile primite, a fost o săptămână nemaipomenită şi o experienţă extraordinară pe plaiurile Moldovei. Cred că pot să spun, în numele tuturor participanţilor, că zilele petrecute la Piatra Neamţ au fost fără pereche şi oricând ne-am întoarce din nou în acest oraş, pentru că a lăsat o impresie adâncă în sufletul nostru.

Rezultatele obţinute la festivitatea de premiere:
Premiul special pentru valorificarea cercetării individuale – Roxana Roşu
Premiul special pentru pertinenţa temei alese: Monica Rocsin
Premiul special pentru originalitate: Nicoleta Ţicudean
Menţiune: Monica Rocsin, Nora Rocsin, Nicoleta Ţicudean.

Nicoleta Ţicudean, elevă în clasa a XI-a B, Liceul „N. Bălcescu”

Comentarii