Diversitate de exprimări şi tehnici la tabăra de creaţie de la Chitighaz

În organizarea Asociaţiei „Şcoala Liberă de Arte Plastice a judeţului Bichiş”, în data de 4 iulie, atelierele de creaţie din parcul Castelului Almásy din Chitighaz şi-au deschis porţile la cea de-a 31-a ediţie a taberei de creaţie. Evenimentul s-a desfăşurat pe parcursul a două săptămâni. Vineri, 15 iulie, cu ocazia festivităţii de încheiere va fi deschisă o expoziţie din creaţiile artistice ale celor peste 30 de participanţi la tabără. 


Într-un cadru natural deosebit de frumos, în tabăra-şcoală de la Chitighaz, participanţii au lucrat cot la cot, învăţând sau perfecţionându-şi tehnica desenului în creion, acuarele, tempera, pictură pe sticlă, grafică şi emailuri. Tabăra este o iniţiere în pictură şi un drum deschis pentru toţi. Organizatorii au dorit să ofere tinerilor talentaţi posibilitatea de a crea şi de a învăţa unii de la alţii. Astfel, şi la ediţia de anul acesta participă 35 de tineri talentaţi şi artişti amatori, precum şi artişti şi creatori din România. Tabăra este organizată din bunăvoinţa mai multor persoane şi cunoscuţi ai organizatoarei, cu un spijin din partea şcolii profesionale din Chitighaz şi a primăriei din localitate, ne-a informat coordonatoarea Valeria Megyeri Hargittai, care se ocupă de organizarea taberei cu multă însufleţire.
Deoarece aceasta este o tabără internaţională cu o tradiţie de mai bine de trei decenii, l-am rugat pe domnul Ioan Emil Kett-Groza, pictor şi grafician, membru în conducerea Filialei Arad a Uniunii Artiştilor Plastici să ni-i prezinte pe cei care iau parte anul acesta la tabăra din Chitighaz.

– Pe lângă participanţii de aici din Ungaria, suntem trei persoane din România, iar în ultimele 6–7 zile vor mai veni încă trei colegi. Suntem aici de la începutul taberei: doamna Maria Funea, pictoriţă şi preşedinta cenaclului de artişti plastici amatori din judeţul Arad, Cătălina Boieru, tot pictoriţă din Arad şi cu mine. Venim cu plăcere aici întotdeauna, noi suntem deja veterani, venim de la începuturi. Am fost şi anul trecut şi mă bucur de faptul că tabăra s-a îmbunătăţit simţitor, mediul, cazarea, absolut totul, şi venim aici cu mare plăcere. Natura este superbă, atmosfera este plăcută aici la castel, precum şi doza de libertate, de creaţie.
– Ce reprezintă această întâlnire pentru dumneavoastră şi pentru tinerii care vin să creeze în aceste zile în atelierule de creaţie de la Chitighaz?
– Pentru artiştii amatori tabăra este un beneficiu întotdeauna, mai ales dacă taberele sunt mixate şi participă artişti plastici sau artişti amatori de rang mai înalt care au ceva de dat. Astfel, tinerii care vin aici se pot inspira din lucrările celorlalţi sau se pot inspira din diferite meşteşuguri. Schimbul de impresii este întotdeauna de un bun augur şi, în plus, se leagă prietenii şi relaţii inter-culturale.
– Dumneavoastră ce lucrări v-aţi plănuit să faceţi zilele acestea?
– De câţiva ani, tabăra nu a avut o temă precisă, iar anul acesta va avea ca temă frunza. Astfel, pe această temă voi face nişte variaţii de lucrări. Aici la tabără o să-mi exersez desenul pentru că la ora actuală sunt realist până la extremism, deci aproape de abstract. Fac mai mult o pictură de semn, de trimiteri spre nişte chestiuni mai complicate, care implică o participare mai intelectuală a primitorului vizavi de lucrarea pe care eu o ofer de a fi disecată de ochiul de alt gust al privitorului.
Anca Butar

Comentarii