Dragi cititori,
Vă invităm la o excursie mai puţin obişnuită prin Budapesta, pentru a depista acele urme care dovedesc existenţa culturală a românilor în capitala ungară. Ne va călăuzi istoricul Maria Berényi, care ne va propune, de fiecare dată, un imobil, o casă, care a aparţinut unor români din Budapesta, care au avut merite importante în păstrarea şi sprijinirea limbii şi culturii româneşti. Vă adresăm rugămintea de a încerca să le recunoaşteţi, să vă documentaţi ce reprezintă respectiva imagine şi să ne împărtăşiţi şi nouă concluzia la care aţi ajuns, scriindu-ne la adresa electronică: foaia@foaia.hu
Clădirea din fotografie, care adăposteşte azi un hotel, se află pe strada Mária, la numărul 10. Medicul român care a locuit în acest imobil s-a născut la Viena, pe 28 iulie 1854. Mama sa, Sofia Holdscheid, provenea dintr-o familie burgheză din Viena, iar tatăl său, bănăţean de origine, a fost fondator al Partidului Naţional Român din Ungaria şi parlamentar în Ungaria timp de treizeci de ani. Unul dintre cei opt copii ai acestei familii, viitorul medic despre care e vorba, şi-a făcut studiile elementare şi medii la Lugoj şi la Viena, a început medicina la Budapesta, pentru a o termina, în 1878, la Viena. Apoi a revenit în capitala ungară, unde şi-a început cariera ca asistent universitar la Facultatea de Medicină din Budapesta.
În 1880, a fost numit profesor privat şi şef al laboratorului de bacteriologie, condus de Korányi Frigyes, iar în 1884, devine profesor public extraordinar de histopatologie şi i s-a încredinţat conducerea secţiei autonome de anatomie patologică de la spitalul Stefánia.
A primit o bursă de stat pentru a-şi continua studiile în Germania şi în Franţa. Atunci i-a cunoscut personal pe Louis Pasteur şi pe Robert Koch. A avut ocazia să studieze metodele cele mai moderne de microbiologie şi de histopatologie. André Victor Cornil, profesorul său de histopatologie de la Paris a fost coautorul acestuia la importantul studiu cu titlul „Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses”, care a constituit, de fapt, primul manual de bacteriologie din lume.
În 1887, medicul este chemat în România. Este numit profesor la catedra de bacteriologie şi histopatologie a facultăţii din Bucureşti. A condus Institutul de Patologie şi Bacteriologie de la Bucureşti timp de patru decenii. A fondat Societatea de anatomie, a publicat o gazetă de medicină, care a câştigat renume şi în străinătate, denumită „Analele Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti”. A fost mult timp redactorul şef al revistei „România medicală” şi împreună cu alţi savanţi români a participat la publicarea revistei „Archives des scienses médicales” (1896). În 1895 a fost ales membru al Academiei Române.
Întrebare: Care este numele acestui savant român, care a contribuit la revoluţionarea medicinii universale?
Răspunsul la întrebarea din numărul trecut: Imobilul din Piaţa Vörösmarty i-a aparţinut familiei Mocioni, iar iniţialele care se pot vedea şi astăzi pe ornamentul din fier forjat (M.S.) sunt ale lui Alexandru Mocioni (Mocsonyi Sándor).
Dr.Victor Babes
RăspundețiȘtergereEste vorba despre Victor BABEŞ.
RăspundețiȘtergere