Vară cu festivităţi şi evenimente culturale româneşti la Seghedin

Rememorarea evenimentului pe care l-a constituit, în urmă cu 162 de ani, semnarea actului de împăciuire româno-ungară de către Kossuth Lajos şi Nicolae Bălcescu, la Seghedin a avut loc sâmbătă, 16 iulie, în organizarea Autoguvernării Româneşti, a Asociaţiei Culturale a Românilor şi a Consulatul General al României din oraşul de pe Tisa. În acest an, evenimentul a fost onorat de un număr mare de români din ţară şi din România, şi datorită faptului că în această toridă zi de iulie organizatorii au dorit să-şi ia rămas bun de la doi dintre cei mai îndrăgiţi şi apreciaţi diplomaţi români acreditaţi în Ungaria, care îşi vor încheia misiunea în săptămânile următoare – Excelenţa Sa doamna Ireny Comaroschi, ambasadorul României în Ungaria şi domnul Radu Florea, consul gerant interimar la Consulatul General al României la Seghedin.

La festivitate au onorat cu prezenţa şi au depus coroane de flori la placa comemorativă din Piaţa Klauzál, pe lângă organizatori, şi reprezentanţi ai consiliului local, o delegaţie din judeţul Hunedoara şi preşedintele Asociaţiei de Prietenie Maghiaro-Română din Budapesta. De asemenea, a fost de faţă directoarea ICR Budapesta, doamna Brînduşa Armanca, dar şi mulţi invitaţi din localităţi româneşti, cum sunt Cenadul Unguresc, Hódmezővásárhely şi Micherechi.

Bălcescu, Şaguna, Gojdu…
După momentele de rememorare a actului istoric, manifestarea a continuat la sediul Consulatului General din Seghedin, unde au avut loc câteva intervenţii pe tema „Românii din Imperiul Habsburgic şi Balcani, în timpul evenimentelor din 1848–1849”. Profesorul Simion Molnar, preşedintele Asociaţiei Profesorilor de Istorie din România, Filiala Hunedoara a vorbit despre activitatea lui Nicolae Bălcescu în cursul mişcărilor revoluţionare române din 1848 şi legăturile lui cu revoluţionari din alte părţi ale Europei. Prof. Adrian Liga, preşedintele Institutului pentru Cultură Civică şi Democraţie Participativă Deva, a ţinut o prelegere despre importanţa activităţii lui Andrei Şaguna în cursul mişcărilor de la 1848. Ultima prelegere a fost cea a profesorului universitar dr. Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării Românilor din Seghedin, care a vorbit la rându-i despre viaţa şi activitatea lui Emanuil Gojdu. Sesiunea de comunicări a fost moderată de doamna profesoară dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de limba şi literatura română a Universităţii din Seghedin, care a dat citire, pe parcurs, spre delectarea publicului, câtorva documente din volumul semnat de cercetătoarea dr. Maria Berényi, „Românii din Ungaria de azi în presa română din Transilvania şi Ungaria secolului al XIX-lea”, câteva mărturii din presa vremii din viaţa localităţilor româneşti din Ungaria.
A urmat iniţierea constituirii Forumului Civic European pentru Limba, Cultura şi Civilizaţia Românească. A fost de faţă şi unul dintre membrii fondatori, un prieten al comunităţii româneşti din Seghedin, jurnalistul Sorin Istrate din Deva.


Un Om care ne-a dăruit un colţ de Românie
A urmat apoi ultimul act al unei întâlniri de suflet din seara de 16 iulie la Seghedin. Toţi cei care au venit la sediul Consulatului General, au venit cu siguranţă pentru întâlnirea cu doi membri de marcă ai diplomaţiei româneşti, sigur şi nu poate dintre cei mai apropiaţi de comunitatea românilor din Ungaria din ultima sută de ani – după cum a formulat doamna profesoară Bucin: Excelenţa Sa doamna Ireny Comaroschi, ambasadorul României în Ungaria şi domnul Radu Florea, consul gerant interimar la Consulatul General al României la Seghedin. „Îmi permit să-l numesc prietenul nostru Radu”, a spus Tiberiu Boca. Acesta a înmânat sărbătoritului, în numele comunităţii, un album din zecile de fotografii, clipe, de fapt, pe care le-am trăit împreună în cursul celor 7 ani pe care i-a petrecut la Seghedin. „Consulul Radu Florea este un diplomat în adevăratul sens al cuvântului, care tot ceea ce face o face cu maximă seriozitate, un partener extraordinar, un om atent la celălalt şi un om care, pentru noi, ne-a dat şansa ca această clădire a edificiului consulatului să devină şi casa noastră”, a mai adăugat Tiberiu Boca.
Vizibil emoţionat domnul Radu Florea a spus la rându-i următoarele: „Aşa cum se întâmplă de multe ori, realitatea întrece imaginaţia pentru că emoţiile sunt mai puternice decât mi-am închipuit. În urmă cu şapte ani am venit aici cu inima strânsă, dar plec cu ea largă cu toate amintirile dragi pe care le voi duce cu mine despre oameni minunaţi, care m-au afectat în suflet. Şederea mea la Seghedin a fost o experienţă profesională, cu multe provocări, dar şi o experienţă de viaţă. Pentru mine şi colegii mei de la consulat este un lucru foarte mare să deschidem porţile prietenilor şi ei să se simtă aici ca acasă. Credem că orice consulat sau ambasadă, oriunde ar fi ele în lume, nu sunt altceva decât câte un colţ de Românie, pe care noi avem menirea să vi-l oferim în dar…”

Un Ambasador care crede în puterea de echipă
„O reală colaborare şi o adevărată susţinere din partea statului român a venit odată cu sosirea în Ungaria a doamnei ambasador Ireny Comaroschi în urmă cu 6 ani”, a spus dr. Gheorghe Petruşan în alocuţiunea sa de rămas-bun, adăugând: „Sigur că v-aţi făcut deja o imagine foarte obiectivă despre noi. Dar vă rog ca să adăugaţi la acestea şi eforturile câtorva intelectuali, care într-adevăr luptă fără niciun interes pentru mica comunitate a românilor din Ungaria. Ne-aţi ajutat de multe ori, şi atunci când nu a fost cine să ne reprezinte interesele în anumite dialoguri dintre cele două ţări. Şi pentru asta vă suntem recunoscători”, a mărturisit domnul Petruşan.
„Este unul dintre cele mai grele momente din viaţa unui om”, a spus doamna ambasador Ireny Comaroschi, care i-a mulţumit domnului consul Radu Florea pentru calitatea profesională şi umană cu care a lucrat, numindu-l drept un model de diplomat. „Dacă ai împreună cu tine o echipă, un grup de oameni care ştiu de ce au venit în misiunea permanentă, din capul locului lucrurile sunt mult mai simple, iar activitatea capătă un azimut şi energiile se focalizează către obiectivele foarte bine definite”, a mai spus doamna ambasador, după care a adresat câteva cuvinte de suflet şi membrilor comunităţii.
Festivitatea de sâmbătă seara de la Consulatul General al României la Seghedin s-a încheiat cu intonarea tradiţionalului „La Mulţi Ani cu sănătate!”, venit din adâncul sufletelor tuturor celor care au venit să-şi ia rămas bun de la cei doi diplomaţi români, care ne-au făcut viaţa un pic mai uşoară, mai frumoasă, mai senină.
Iulia Kaupert

Comentarii