31 aug. 2011

Două tinere din Ungaria la şcoala de vară „România – 2020”

În perioada 15–22 august 2011, în oraşul Sulina, judeţul Tulcea, sub înaltul patronaj al Preşedintelui României s-a desfăşurat cea de-a şasea ediţie a şcolii de vară „Comunităţi româneşti şi identitate europeană”. Evenimentul a fost organizat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi a reunit reprezentanţi ai asociaţiilor studenţeşti şi tineri jurnalişti români din Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria şi Serbia. Tema şcolii de vară a fost „România – 2020”, iar dezbaterile s-au axat pe problematici legate de identitate, politici şi modernizare a României, mediu şi energie regenerabilă, cultură, jurnalism, educaţie şi carieră. La cursurile şcolii de vară de la Sulina au participat, pe lângă alţi 200 de tineri români de pretutindeni, şi două tinere din Micherechi. Studentele Ilenuţa Ruja şi Silvia Ardelean ne-au împărtăşit impresiile lor de la tabăra din Sulina.
Ilenuţa: − În tabără am pornit în data de 14 august. Din Arad am călătorit spre Bucureşti 12 ore. Dimineaţa la ora şase am pornit din Gara de Nord spre Tulcea cu autocarul. Am făcut 5 ore până la Tulcea. Drumul a fost chiar fain până acolo, pentru că am reuşit să ne odihnim puţin. În Tulcea am aşteptat 2 ore şi jumătate, după aceea am urcat în vapor şi am călătorit 5 ore până la Sulina. Sulina este un oraş şi un port liber în judeţul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al braţului Sulina în Marea Neagră. Oraşul nu este legat direct de reţeaua de drumuri din România, aşa că la Sulina se poate ajunge numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Noi ne-am ataşat la grupul de studenţi din Bulgaria, Serbia, Bucureşti şi din Moldova. Prima dată ne-am împrietenit cu cei veniţi din Moldova, pentru că ei erau mai sociabili, mai vorbăreţi.
Pe parcursul şcolii de vară aţi avut ocazia să staţi de vorbă chiar şi cu Preşedintele României, Traian Băsescu, despre problemele de actualitate ce privesc societatea românească, dar şi comunităţile româneşti de peste hotare, inclusiv situaţia din Republica Moldova. Care a fost subiectul de dezbatere?
Silvia: − Preşedintele României, Traian Băsescu, a pus accentul pe importanţa românilor de pretutindeni şi mai ales pe cei din Moldova. Ne-a încurajat să învăţăm, să lucrăm pe teritoriul României, a cărei mărime este în egală măsură cu cea a Franţei. În această tabără mai mult era vorba despre educaţie, despre cetăţenie, despre posibilităţi de locuri de muncă în România. Temele au fost mai lejere, am avut posibilitatea să întrebăm anumite lucruri.
Printre invitaţi l-aţi avut şi pe Cristian Tabără, jurnalist al Televiziunii Române. A fost interesat despre românii din afara României?
Ilenuţa: − Chiar într-o seară am avut cu dânsul o discuţie personală. Am jucat baschet şi dânsul s-a împrietenit cu noi, după care am stat la o masă şi am dezbătut probleme legate de minorităţi. În cadrul dezbaterii am mai discutat despre învăţământul românilor din Bulgaria şi cel al românilor din Serbia şi Ungaria.
Din program am văzut că printre invitaţii şcolii de vară au fost prezenţi şi doamna Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, senatorul Viorel Badea, Preşedinte al Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României şi alţi demnitari ai statului român. Ce teme a abordat de exemplu doamna ministru Elena Undrea?
Ilenuţa: − Ea a vorbit despre turism, despre locurile cele mai frumoase, mai nevăzute şi cele mai importante din România. De asemenea a vorbit despre cele 237 de locuri ce merită a fi vizitate în România.
Ce fel de programe aţi mai avut?
Silvia: − Am mai participat la o acţiune de ecologizare „Let's Do It, Sulina!”. Organizaţi în 6 echipe şi înarmaţi cu hărţile oraşului Sulina, am parcurs cele 6 străzi principale ale oraşului şi am colectat tot ce am găsit în cale, de la pet-uri la ambalaje aruncate. Acţiunea de ecologizare a avut un impact şi asupra oamenilor din Sulina, o parte dintre aceştia ne-au oferit mijloace de transport pentru sacii cu deşeuri colectate. Am fost premiaţi în cadrul unei ceremonii speciale în aplauzele a sute de tineri strânşi în sala de conferinţe.
De ce au fost interesante aceste cursuri pentru voi?
Ilenuţa: − În primul rând pentru că am putut cunoaşte ce posibilităţi avem noi ca români din afara României, ca de exemplu cum putem obţine cetăţenia română, cum putem fi bursieri ai statului român.
Ca româncă, ce a însemnat pentru tine că ai putut participa la şcoala de vară de la Sulina?
Silvia: − M-am cunoscut cu foarte multe persoane, am stat de vorbă cu mulţi tineri ca să învăţ cât mai mult despre cultura lor.
(Studentele Ilenuţa Ruja şi Silvia Ardelean doresc să-şi exprime pe această cale sincerele mulţumiri doamnei Eva Iova, redactor şef al Foii Româneşti pentru propunerea de participare la şcoala de vară „România – 2020” de la Sulina şi jurnalistului George Damian de la Bucureşti, pentru ajutorul acordat în timpul şederii lor la Sulina.)
Ana Cioca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...