ORTODOXIA: Parastas la capela ortodoxă din Crâstor

În Duminica a VIII-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan s-a aflat în mijlocul credincioşilor ortodocşi români din Parohia Crâstor, din Protopopiatul Dobriţân, unde a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului, împreună cu preotul paroh Alexandru Şereş şi cu arhidiaconul Claudiu, potrivit Biroului de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.
Despre o viaţă bisericească organizată la Crâstor se poate vorbi din a doua jumătate a secolului XVIII, când românii din această localitate aveau o biserică de lemn, care a rezistat până la anul 1900. După acest an, slujbele au fost ţinute într-o sală din şcoala confesională, până în 1943, când a fost amenajată o capelă, ce fusese cumpărată de la baptiştii din comună şi care funcţionează, cu mici adaptări şi restaurările necesare, până în ziua de azi. Din anul 1936, preot paroh la Capela românească din Crâstor a fost pentru o perioadă de 55 de ani Părintele Roman Mişcuţia, născut la Jula, în 1915, într-o familie numeroasă, cu 11 copii, iar unul dintre fraţii săi a fost tot preot, la Parohia din Chitighaz.
În prezenţa membrilor familiei şi a altor credincioşi, la finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan şi soborul slujitor au făcut slujba Parastasului pentru Părintele Roman Mişcuţia, acest vrednic slujitor al altarului, care a păstorit cu credincioşie, vreme de atâţia ani, pe românii ortodocşi din Crâstor. Întâlnirea de suflet de la Crâstor s-a terminat printr-o agapă comună, oferită credincioşilor de urmaşii Părintelui Roman Mişcuţia, pentru odihna sufletului său.

Comentarii