ORTODOXIA: Sărbătoarea hramului la biserica din Săcal

Biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Săcal o are ca ocrotitoare şi pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, Fecioara Maria, care a fost cinstită la sfârşitul săptămânii trecute, în a zecea duminică după Rusalii. La Praznicul Adormirii Maicii Domnului în fiecare an mii de pelerini se duc să-şi găsească liniştea sufletească la sfintele biserici şi mănăstiri, cerând prin rugăciune ajutorul Născătoarei de Dumnezeu, care „întru adormire lumea nu a părăsit”.

Astfel, duminică, 21 august, la o săptămână după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, şi biserica ortodoxă din Săcal a îmbrăcat haină de sărbătoare, dovedindu-se neîncăpătoare. Atât credincioşii din Săcal cât şi cei veniţi din Oradea, Chişineu-Criş, Pilu şi Jula, au luat parte la Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, în fruntea unui sobor de preoţi, aducând astfel o bucurie atât enoriaşilor cât şi oaspeţilor prezenţi. Din soborul preoţilor a făcut parte protopopul Origen Sabău, părintele protosinghel David, părintele secretar eparhial Teodor Vid, preotul Constantin Ciobanu, preot militar la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă” din Braşov, aflat în trecere la comunitatea românească din Ungaria şi preotul Ionuţ Teodor Negrău, parohul Săcalului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de tineri cântăreţi de la parohia Pilu, din judeţul Arad.
Această sărbătoare de la Săcal a amintit de vremea când biserica din Săcal a îndeplinit rol de mănăstire şi trăiau aici călugări. Dar chiar dacă în prezent nu mai sunt monahi la parohia din Săcal, ci un preot tânăr, a rămas ca o amintire a vremurilor nu demult trecute şi această sărbătoare închinată mănăstirii şi Adormirii Maicii Domnlului, deoarece hramul împlineşte acelaşi rol în viaţa bisericii ca şi îngerul păzitor în viaţa particulară a credincioşilor. Astfel, şi Maica Domnului este paznicul acestei biserici, Ea veghează neîncetat pentru trăinicia bisericii în istorie, căci aceasta priveghează continuu la viaţa spirituală a credincioşilor, care vin cu regularitate în sfântul lăcaş, cu frică de Dumnezeu, cu credinţa şi cu dragoste.
Ca semn de apreciere pentru munca şi dăruirea de care a dat dovadă în lucrarea pastorală de când păstoreşte turma credincioşilor din Săcal, la finalul slujbei, Preasfinţitul Siluan i-a înmânat părintelui paroh Ionuţ Negrău o diplomă de vrednicie. Totodată, ca o recunoaştere pentru activitatea şi truda cu care se îngrijesc de biserică şi parohie le-au fost înmânate câteva diplome de merit credincioşilor şi membrilor Consiliului Parohial: Gheorghe Călugăr, Mihai Monoc, Ioan Gui, Iosif Erdei, Ioan Far şi Imre Isai


Această frumoasă zi de sărbătoare închinată Maicii Domnului a fost onorată şi de prezenţa domnului Călin Cămărăşan, consul general al României la Jula, Samók Gyula, primarul localităţii Săcal şi alţii. După liturghie, toţi credincioşii au împărtăşit momente neuitate de bucurie alături de PS Siluan, gustând împreună din agapa frăţească pregătită cu atâta râvnă şi bucurie de credincioşi. Organizarea acestei sărbători s-a realizat cu sprijinul Autoguvernării Româneşti din Săcal, a Asociaţiei pentru Cultură, Spiritualitate şi Dezvoltare a Relaţiilor Transfrontaliere din Oradea şi, nu în ultimul rând, cu sprijinul credincioşilor din Săcal.
Anca Butar

Comentarii