Paşi din trecut spre viitor

Într-o zi în care credincioşii ortodocşi şi catolici sărbătoresc deopotrivă Adormirea Maicii Domnului, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria împreună cu prietenii lor, au dat curs invitaţiei doamnei Ambasador Irina Comaroschi şi a Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, pentru a participa la lansarea albumului „Poveştile caselor. Români în Buda şi Pesta”.
Evenimentul a fost găzduit, nu întâmplător, de Muzeul de Istorie al Budapestei. Albumul, realizat într-o formă tipografică excelentă, a fost patronat de Excelenţa Sa Ambasadorul României la Budapesta, care în cei şase ani de misiune diplomatică a venit de nenumărate ori în întâmpinarea comunităţii româneşti pe care a înţeles-o şi sprijinit-o. În cuvântul său a arătat că albumul dezvăluie o ipostază mai puţin cunoscută a Budapestei şi este un „omagiu dedicat convieţuirii culturilor şi aduce în atenţie pe românii care au trăit sau au trecut prin Budapesta. Aceştia au ridicat ctitorii culturale, spirituale şi arhitecturale, care înfrumuseţează şi îmbogăţesc patrimoniul acestui oraş. În egală măsură, ei au contribuit la transmiterea către România a unor elemente de progres ştiinţific şi social, acumulate într-o capitală europeană emancipată, deschisă, aflată mai aproape de alte centre recunoscute ca modele de cultură, civilizaţie şi progres ale continentului, faţă de care românii, oriunde s-au aflat, au tânjit şi s-au străduit să le cunoască şi să le asimileze”. A mai adăugat: „Trecând dincolo de splendoarea exterioară şi pătrunzând prin zidurile frumoaselor clădiri care stau şi azi mărturie, albumul spicuieşte doar câteva dintre poveştile acestor români, iar exemplul lor ne-a inspirat şi va continua să ne inspire pe noi, cei de azi, pentru care traiul în diversitate şi libertatea de expresie a identităţii trebuie să fie singura şi naturala opţiune a spaţiului comun european”.
Moderatoarea evenimentului, cercetătoarea Emilia Martin a mulţumit doamnei ambasador pentru sprijinul acordat comunităţii româneşti de-a lungul celor şase ani de misiune diplomatică şi pentru apariţia acestui album. A precizat totodată că acesta este al 11-lea volum semnat de Maria Berényi şi este rezultatul unei munci de cercetare de peste două decenii. La eveniment a fost prezent Gheorghe Petruşan, distinsul profesor al Catedrei de limba română de la Seghedin, care timp de 4 decenii a fost îndrumător al intelectualilor români din Ungaria. A precizat că evocarea faptelor şi evenimentelor epocilor trecute nu ar trebui să fie numai luxul, pasiunea unui intelectual, ci şi necesitatea de valorificare în contemporaneitate a tot ce serveşte drept învăţătură din ceea ce ne-au lăsat marii noştri înaintaşi: „Pentru că fără cunoaşterea bunurilor culturale, spirituale ale strămoşilor, fără o conştiinţă istorică, de apartenenţă la o anumită cultură şi civilizaţie îţi trăieşti viaţa ca omul care şi-a pierdut vederea”. Distinsul profesor a subliniat meritul incontestabil al autoarei pentru că în urmă cu două decenii a redescoperit şi a adus în discursul ştiinţific şi politic, prin cărţile şi studiile sale, rolul pe care Emanui Gojdu l-a jucat în viaţa românilor din Ungaria în secolul al XIX-lea şi imensa contribuţie a macedoromânilor şi românilor în Regatul Maghiar şi  Imperiul Habsburgic. În încheiere a remarcat valoarea simbolică a plăsmuirii volumului al cărui semănător a fost Irina Comaroschi, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României la Budapesta. Sămânţa a căzut într-un sol roditor, cultivat cu sârguinţă şi tenacitatea binecunoscute Mariei Berényi, în ajutorul căreia au venit în calitate de redactor, Emilia Martin, ca lectori, Mihaela Bucin şi Tiberiu Herdean, nu în ultimul rând, tânăra artistă Emilia Nagy, care i-a dat volumului o formă artistică impecabilă, fiind astfel şi un model de colaborare, chintesenţa realizării unei opere valoroase.
Cercetătoarea Maria Berényi a mulţumit doamnei ambasador pentru sprijinul dat şi a acordat din partea Societăţii Culturale a Românilor din Budapesta „Diploma de membru de onoare” pentru promovarea culturii româneşti şi editarea volumului. Doamna ambasador a mulţumit şi a precizat că tot ce clădim rămâne mărturie generaţiilor viitoare, iar casele nu vorbesc decât prin oameni. Cu acest prilej a anunţat că s-a pornit proiectul realizării unui vis secular al românilor din Budapesta: acela de a avea din nou o biserică. Proiectul pornit este sprijinit de ambele state, maghiar şi român, iar pentru realizarea sa va fi nevoie de efortul fiecăruia dintre noi. Iată deci o casă care va povesti în continuare.
Cartea este şi un prilej de meditaţie pentru cei care astăzi suntem membrii comunităţii româneşti din Budapesta şi Ungaria: zestrea trecutului nostru ne îndreptăţeşte să fim mândri şi ar trebui să fim mai încrezători în viitorul nostru, să învăţăm din lecţia înaintaşilor.
G.E.E.

Comentarii