Premieră europeană: Apă potabilă din România pentru judeţul Bichiş

În urma tratativelor purtate între autorităţile din judeţele Arad şi Bichiş, pe 27 iulie s-a semnat, la Bichişciaba, contractul internaţional prin intermediul căruia din România se va exporta apă potabilă în judeţul Bichiş.
Proiectul transfrontalier româno-maghiar are un buget de 30 milioane de forinţi şi este finanţat de către Uniunea Europeană. Semnatarii contractului de export de apă potabilă au fost Compania de Apă din judeţul Bichiş şi societatea Aqua Trans Mureş SA Compania de Apă Canal Arad şi Compania de Apă din judeţul Bichiş. La ceremonia semnării contractului a luat parte şi noul consul general al României la Jula, Călin Cămărăşan.

Exportul de apă, de care vor beneficia peste 350.000 de persoane din judeţul Bichiş, constituie o premieră europeană. Partea maghiară a solicitat exportul de apă potabilă din România deoarece apa din judeţul Bichiş are o concentraţie foarte ridicată de arsen, cu mult peste concentraţia admisă de normele europene.
În vederea realizării exportului de apă potabilă din Arad la Bichiş, va fi amenajată o conductă cu o lungime de circa 30 de kilometri. Amenajarea conductei şi a puţurilor de forare se va face până în anul 2012, an din care va începe livrarea de apă de la Arad la Bichiş, debitul solicitat de partea maghiară fiind de 30.000 metri cubi pe zi. Conducta de apă prin care se va face exportul de apă potabilă va ieşi din România undeva între localităţile arădene Curtici şi Macea. Apa livrată va fi acumulată în nişte bazine de acumulare, în zona localităţii Leucuşhaz, unde se va face amestecul apei din România cu cea din Ungaria, pentru a obţine o calitate conformă cu normele europene pentru apă potabilă. De acolo, va fi trimisă spre consumatorii din Ungaria printr-o conductă magistrală cu diametrul de 600 de milimetri.
R.P.

Comentarii