Tabere pentru reînvierea tradiţiilor populare

În perioada 5–10 iulie, un grup de copii din localităţile înfrăţite Aletea, Sântana şi Grăniceri a avut ocazia să se perfecţioneze în dansul popular al zonei de Criş, într-o tabără de dansuri organizată în staţiunea Moneasa, de către primăria Sântana, cu ajutorul unui proiect transfrontalier.
Primăria oraşului Sântana, în parteneriat cu primăria Aletea şi Primăria Grăniceri, implementează, în perioada aprilie 2011 – martie 2012, proiectul „Vatra folclorică Aletea-Sântana-Grăniceri, proiect care are ca obiectiv general reînvierea tradiţiilor şi obiceiurilor populare din cele trei localităţi. Unul dintre obiectivele specifice este reînvierea jocului de duminică, reînvierea tradiţiilor de Crăciun şi tipărirea unui volum care să conţină elemente culturale comune: cântece, strigături, port popular, colinde, coregrafie, dans popular, etc.
Activităţile principale ale proiectului sunt organizarea a două tabere culturale comune, la Moneasa şi Aletea, unde să fie învăţate tradiţiile de „joc”, tradiţiile de Crăciun, mersul cu „clănetele” în cele trei comunităţi partenere, şi montarea unui dans popular cu elemente comune din vatra folclorică Aletea-Sântana-Graniceri. Astfel, prima tabără de cinci zile s-a desfăşurat deja la Moneasa, unde de ospitalitatea şi cazarea participanţilor s-a îngrijit primăria din Grăniceri. Tabăra s-a desfăşurat la Hotelul Moneasa, unde în fiecare zi atât dimineaţa, cât şi după-masa au avut loc mai multe ore de dans. Instructori de dans au fost maestrul al artei populare Viorel Nistor din Arad, Vasile Gal şi Cristina Ghera din Aletea. Elisabeta Ardelean, directorul Casei de Cultură din Aletea ne-a informat că partea a doua a taberei va continua în perioada 17–20 august, la Casa de Cultură din Aletea.
Anca Butar

Comentarii