Bani în plus pentru românii din afară

Guvernul României a alocat, în data de 7 septembrie, două milioane de lei pentru programe destinate păstrării identităţii etnice, lingvistice, culturale şi religioase a comunităţilor româneşti din afara graniţelor ţării, potrivit unei hotărâri guvernamentale, publicate în Monitorul Oficial. Instituţia căreia îi revin cele două milioane de lei este Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.
„Lucrurile se mişcă într-o direcţie bună şi, ce este îmbucurător, nu am mai auzit în ultimele 12 luni acuzaţii de la organizaţiile românilor din afara frontierelor că nu li se răspunde, că este dezinteres la ambasade, că este dezinteres la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Nu, aceste mesaje nu le-am mai auzit în ultimele 12 luni şi vă felicit pentru asta, mulţumindu-i şi domnului secretar de stat Eugen Tomac pentru pragmatismul pe care îl are în dezvoltarea activităţilor Departamentului. Deci, consolidare pentru politica legată de românii din afara frontierelor. Şi aici ţin să remarc aportul extrem de bun pe care l-a avut Institutul Cultural Român, prin promovarea unor acte culturale care consolidează prezenţa românească în afara frontierelor”, declara Traian Băsescu, la reuniunea anuală a Diplomaţiei, citat de Agerpres.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni elaborează şi aplică politica în domeniul relaţiilor cu românii de pretutindeni, în conformitate cu obiectivele majore de politică externă ale României şi cu Programul de Guvernare.
DPRP a fost înfiinţat ca structură cu personalitate juridică, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului, în coordonarea primului ministru al României.
R.P.

Comentarii