Festivalul Castraveţilor 2011 - Accentul pe programele româneşti şi pe distracţia bine meritată

Când spunem Festivalul Castraveţilor nu ne putem gândi decât la Micherechi, satul cu oameni gospodari români, unde aproape toţi cultivă legume. Astfel, românii de o parte şi de alta a frontierei cu Ungaria au fost aşteptaţi la sfârşitul săptămânii trecute la cunoscutul Festival al Castraveţilor din comuna Micherechi, aflat la cea de-a IX-a ediţie. Chiar dacă trece printr-o perioadă foarte grea, primăria localităţii s-a străduit să organizeze şi anul acesta pentru gospodarii harnici două zile de petrecere. Festivalul s-a desfăşurat în cortul montat în centrul satului Micherechi şi în instituţiile locale. Anul acesta, evenimentul a fost onorat de prezenţa domnului Eugen Tomac, secretar de stat, şef al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, care a sprijinit organizarea acestui eveniment al comunităţii româneşti din Micherechi prin asigurarea a două concerte româneşti ale formaţiilor Autentic şi Hi-Q.



A IX-a ediţie a Festivalului Castraveţilor şi-a dat startul vineri după-masă cu dansurile minunate micherecheneşti, interpretate de Echipa de păstrare a tradiţiilor „Gheorghe Nistor”, care, şi de această dată, i-a uimit prin frumuseţe şi talent pe aceia care au lăsat lucrul la o parte şi au luat-o spre cortul uriaş din mijlocul satului. Festivalul a fost deschis de către primăriţa Margareta Tat, viceprimarul Bertold Netea şi Gajda Róbert deputat în Parlamentul Ungariei. După cuvintele doamnei primar şi ale domnului viceprimar, pe scena frumos amenajată cu fel de fel de legume ale producătorilor locali, a urmat concertul tânărului Grigore Poiendan, a lui Vasile Pap şi a violonistului Zoltán Rácz, strănepotul lui Teodor Covaci. Copilaşilor de şcoală şi de grădiniţă, care au aşteptat cu nerăbdare acest festival, li s-a oferit un program distractiv cu multe surprize. Seara a dat concert Bódi Guszti şi formaţia Grund.
În cea de-a doua zi, reprezentanţii instituţiilor din localitate l-au întâmpinat la orele dimineţii în faţa primăriei pe domnul Eugen Tomac, secretarul de stat de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care a venit însoţit de doamna Oana Matei, şefa Compartimentului politici şi de planificare strategică din cadrul DRP. Domnia sa a venit de la Bucureşti şi cu o însemnată donaţie de carte pentru biblioteca şi şcoala din Micherechi. După ce delegaţia oficială – din care au făcut parte şi diplomaţi români în Ungaria de la Jula, Seghedin şi Budapesta – a fost primită la primărie, au vizitat toate lăcaşele de cult în care serviciul religios se ţine în limba română. 
După aceasta, programul zilei a continuat la bibliotecă cu sărbătorirea a 60 de ani de apariţie neîntreruptă a săptămânalului „Foaia românească”, editat de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, apoi a fost lansată ultima carte a doamnei Maria Berényi, director al Institutului Cultural al Românilor din Ungaria, „Poveştile caselor. Români în Buda şi în Pesta”, precum şi un discurs informativ despre recensământ. (Relatare despre programul de la bibliotecă în paginile 3 şi 4).

În timp ce oficialităţile şi gazdele au participat la programul de la bibliotecă şi au vizitat expoziţia fotodocumentară din holul şcolii generale, orchestra „Melódia” condusă de Elek Török, a invitat sătenii la festival, iar tarabele din jurul cortului se pregăteau cu felurite delicatese şi produse tradiţionale. Primăria a avut montat un stand, unde bucătăresele cantinei şcolii au servit pentru toţi participanţii festivalului o ciorbă gustoasă. Un alt stand a fost aranjat pentru cărţi şi reviste româneşti, unde au fost expuse şi (numai în această zi) oferite pe gratis volume apărute la Editura NOI şi la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, precum şi cele mai noi numere din „Foaia românească” şi „Păpăruga”, revista şcolarilor din Micherechi. Cortul cu carte românească a avut un deosebit succes, deoarece aşa ceva încă nu s-a făcut, iar micherechenii au fost curioşi şi au solicitat în primul rând cărţile în care se scrie despre satul lor, Micherechi.
Înainte de deschiderea programului folcloric, au fost înmânate premii pentru câteva persoane însemnate din localitate. Astfel, doamna primar a înmânat patru premii „postumus” pentru răposaţii Elisabeta Rocsin Boca, fost notar şi primar al localităţii, dr. Gheorghe Ruja, fost primar, Alexandru Goron, fost pedagog şi director de şcoală şi violonistului Ioan Covaci. Distincţia pentru sport i-a fost înmânată lui Ioan Boca, susţinătorul clubului sportiv din Micherechi. Conducerea satului a felicitat anul acesta şi pe cea mai în vârstă persoană din sat, care este Maria Marc, născută în 1916 şi totodată şi pe cea mai tânără locuitoare, micuţa Sofia Zara Pop. Au fost felicitate 21 de perechi din Micherechi, care în acest an au aniversat „nunta de argint” (25 de ani de căsnicie) şi trei familii, care anul acesta sărbătoresc „nunta de aur”, 50 de ani de căsnicie.
După masă a urmat evenimentul mult aşteptat de micherecheni, spectacolul folcloric plin de dinamism şi culoare, oferit de mai multe formaţii şi cântăreţi de muzică populară. Ansamblul „Mlădiţe de Tezaur” al Casei de Cultură „Ioan Ciordaş” din Beiuş a oferit publicului o suită de dansuri şi cântece cunoscute, urmaţi de ansamblul „Caraşul” al Casei Culturale „Cacova” din Grădinari cu un moment muzical coregrafic cu dansuri din Valea Caraşului. De la Beiuş a venit şi o delegaţie de oficialităţi, în frunte cu primarul Adrian Nicolae Domocoş
Oraşul Beiuş a oferit pe gratis programul folcloric de la festival, ca semn al prieteniei şi înfrăţirii între cele două localităţi. Sosiţi cu oaspeţii din Beiuş, soţii Florin şi Florina Mariş-Hinsu au cântat şi încântat cu frumoase cântece de petrecere cunoscuţii şi pe toţi cei ce îndrăgesc cântecul popular.
Muzica de petrecere i-a adunat pe micherecheni la petrecere, unii având încă şi sâmbătă după-masă de lucru prin sere, începând apoi să se încingă o adevărată atmosferă de festival, iar Trupa Autentic cu Cătălin Bota şi Denis Mihai, i-a provocat la distracţie şi veselie pe toţi cei prezenţi. Artişti de talie internaţională, „Autenticii’’ au încântat cu muzica lor provocându-i pe mulţi dintre ascultători la câte un duet la care nu s-a lăsat mai prejos nici Berti, viceprimarul Micherechiului. Până la petrecerea Fásy, publicul a urmărit o scenetă umoristică în interpretarea lui Rokker Zsolti. Momentul cel mai important în desfăşurarea festivalului l-a însemnat concertul de muzică uşoară al trupei HI-Q, asigurat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni din Bucureşti. După concert, tinerii care au mai rezistat, s-au distrat până în zori de zi pe melodiile trupei „Blades”.
A. Cioca–A. Butar


Comentarii