ISUS SALVATORUL: La o sărbătoare a întâlnirii românilor cu românii, în biserica baptistă din Micherechi

Duminica trecută, 4 septembrie, a fost o zi specială în viaţa Bisericii Baptiste din Micherechi, pentru că în cadrul ambelor servicii divine a fost prezent un număr mare de oaspeţi români. Înainte de masă a vizitat biserica un grup de 40 de credincioşi ai Bisericii Baptiste „Harul” din Lugoj, însoţit de pastorul Ionel Tuţac, dar au onorat cu prezenţa şi domnul consul general al României la Jula, Călin Cămărăşan, domnul consul al României la Seghedin, Răzvan Ciolcă şi profesorul dr. Gheorghe Petruşan din Seghedin. În cadrul serviciului divin de după-masă, Cuvântul lui Dumnezeu a fost vestit de pastorul Liviu Pop de la Biserica Baptistă din Batăr, judeţul Bihor.

Grupul oaspeţilor din Lugoj a fost format din slujitori ai Bisericii „Harul”, Fanfara Harul Brass, grupurile de închinare „Harmonix” şi „Ghedeon”, care au slujit prin intermediul muzicii şi vocilor lor, iar două surori au recitat poezii de laudă, adresate lui Dumnezeu.
Biserica având ca oaspeţi şi oficialităţi române, prima parte a programului a avut şi un caracter protocolar, punându-se accentul pe aspectul identitar, pe românism. Oferindu-se posibilitatea să ia cuvântul, consulul general Călin Cămăraşan a spus: „După mai puţin de trei luni după ce am ajuns la Jula şi am preluat noua misiune, mă aflu pentru prima dată în Micherechi. Mă bucură şi mă încântă cu atât mai mult acest lucru, pentru că mi-e dat să particip la această adunare, plină de sensibilitate şi românism. Ţin să vă anunţ că uşa Consulatului General de la Jula şi a sufletului meu este deschisă oricând. Închei şi eu cu câteva din cuvintele refrenului unei cântări de mai înainte, »fericirea, dragostea şi unirea ce Isus ni le-a lăsat«, dragostea şi unirea cred că ne vor ajuta să trecem peste toate greutăţile vieţii care sunt făcute tocmai ca să ne încerce.” Consulul Răzvan Ciolcă a subliniat intenţia diplomaţiei române de a sprijinii biserica în viitor: „Vin cu un mesaj pentru dumneavoastră, pentru că deşi sunt de trei ani în Ungaria, poate că şi noi, diplomaţia română, nu ne-am înţeles foarte bine rolul şi n-am înţeles că există o comunitate atât de frumoasă şi unită, în care se vorbeşte o limbă română atât de frumoasă cum o vorbiţi dvs. aici. Am venit deschişi să vă arătăm că România se schimbă, că există o nouă gândire şi aşa cum a spus domnul consul general Călin Cămăraşan, şi la Seghedin, şi suntem convinşi că şi la Budapesta, uşile diplomaţiei române vor fi deschise şi vă aşteptăm să comunicăm întotdeauna pe orice problemă. Am participat anul trecut pentru prima dată la o acţiune comună, organizată de dvs., bisericile penticostale şi biserica ortodoxă de sărbătoarea Crăciunului. Am fost atunci impresionat de cântările dvs. Am fost impresionat de limba română pe care aţi vorbit-o şi pe care o vorbiţi. V-am urmărit apoi la Liceul Românesc de la Jula şi am văzut că acolo reprezentanţii comunităţii dvs. vorbesc cea mai bună limbă română şi că sunteţi întotdeauna scoşi în faţă să vorbiţi în limba română atunci când vin delegaţii din România, aşa cum vorbiţi aici. Consider că e de datoria mea ca o astfel de comunitate, care aduce atâtea avantaje limbii române să fie preţuită aşa cum trebuie de România.”
Fiul satului Micherechi, crescut în Biserica Baptistă din Micherechi, domnul profesor Gheorghe Petruşan şi-a exprimat bucuria de a se reafla în mijlocul credincioşilor şi rudelor din biserică: „Vin întotdeauna la dumneavoastră cu bucurie şi cu foarte mari emoţii, pentru că dacă omul se naşte într-o comună cum este Micherechiul, atunci până la moarte îi păstrează amintirea şi niciodată nu se poate despărţi în suflet de satul natal, de rude, de cunoscuţi. Semestrul trecut am venit de la Seghedin la Micherechi ca să cunoaştem realităţile actuale, să vă îmbărbătăm şi să vă ajutăm pe măsura posibilităţilor, ca să vă cultivaţi, să vă păstraţi sentimentul de român şi limba română. Într-adevăr se schimbă lumea, se schimbă oamenii şi se schimbă şi pretenţiile. Eu sunt convins de faptul că în viitor tot mai mulţi tineri vor avea nevoie de limba română. În universităţile din Ungaria vor intra tot mai puţini tineri, şi cei care cunosc limba română vor avea toate posibilităţile să-şi facă studiile în universităţile din România. Trebuie să ne întărim relaţiile dintre noi şi ţara mamă, dintre români şi români, pentru că acesta este un interes al nostru şi e vorba de viitorul tinerilor noştri. Eu vă doresc ca să vă păstraţi unitatea, să sporească numărul credincioşilor, ştiind că este una din cele mai bine organizate comunităţi din această comună.”
În numele Uniunii Baptiste, Ionel Tuţac a mulţumit reprezentanţilor Guvernului României şi domnului profesor Petruşan pentru onoarea de a vizita Biserica Baptistă din Micherechi şi a asculta tinerii români talentaţi din Lugoj: „Noi, ca baptişti, vrem să fim nu doar buni cetăţeni ai Cerului, dar şi buni cetăţeni ai patriei noastre. În decursul anilor, baptiştii din România au făcut câte ceva pentru a sprijini comunitatea românească din Ungaria. Suntem conştienţi că n-am făcut prea multe, dar puţin am făcut. De exemplu, cu câţiva ani în urmă la Festivalul Fanfarelor ZENIT din Bichişciaba a participat şi Fanfara Bisericii Baptiste „Harul” din Lugoj. Vrem să ne aducem contribuţia la formarea culturală şi spirituală a românilor de pretutindeni. Dăm slavă lui Dumnezeu că limba română se păstrează în această zonă a Ungariei. Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze toţi românii din Ungaria, să-i binecuvânteze în relaţiile pe care le dezvoltă cu cei din această ţară şi într-o Europă unită. Dumnezeu să ne dea putere să promovăm cu corectitudine şi, în acelaşi timp, cu entuziasm valorile pe care Dumnezeu le-a pus în inima şi în sufletul nostru.”
Mesajul divin a fost transmis de pastorul Ionel Tuţac, care a vorbit despre cea mai importantă întâlnire personală a oricărui om, care îi va influenţa şi îi va schimba viaţa, şi anume, întâlnirea cu Mântuitorul Isus Cristos.
În numărul următor vom publica şi interviul realizat cu secretarul general al Uniunii Baptiste din România, care s-a adresat baptiştilor români din Ungaria şi întregii comunităţi româneşti: „Ştiind că se apropie recensământul, încurajarea mea pentru românii din Ungaria este ca ei să se declare că sunt români, să declare că sunt credincioşi baptişti, pentru că şi pe baza procentajului etnic se pot obţine anumite drepturi, pe care le au şi ceilalţi.”
Rita Pătcaş

Comentarii

  1. Important este ca pe piata teparilor apar nume noi :) LYONESS - O noua teapa ! Sau poate ca e veche, dar unii acuma o musca. Si, cica, Zalaul - Salaj, este un varf de lance in aceasta excrocarie, poleita cu aur. E plin orasul de "victime" ale acestui sistem piramidal, dar care acuma se numeste MLM. Aceasi Marie, cu alta palarie. Avem intre noi cativa rechini arhicunoscuti pentru caracterul lor "impecabil". Patronul de la Dulcicom, Ioan Gordan, cunoscut lumii ca si "Ionica" si "asociatul" sau in aceasta afacere, d-ul Bordas, acel om mic si brunetel, un alt om de "caracter" din orasul nostru, renumit pentru afacerile lui "curate". Ne spune ceva numele “Romaris” ? E drept ca cei doi acuma nu se mai inteleg bine, ca marea dragoste dintre ei a disparut si in locul ei a aparut ura si invidia, dar asa-i cand cei doi au ajuns sa-si imparta castiguri substantiale, de pe urma fraierilor din Zalau, si mai nou din toata tara si starinatate, oriunde poti gasi romani fraieri si cu ceva bani. Ca Ionica=Dulcicom, incearca sa-i traga clapa la Bordas=Romaris, si in acest mic razboi cad victime tot alti fraieri, asta este alta mancare de peste. Oare cei de la DICOT nu ar fi interesati si de aceasta “afacere” profitabila?
    Un nou fraier care iese la lumina, pacat ca putini au curajul sa o faca: http://pestrit.blogspot.com/2012/03/lyoness-teapa-si-neseriozitate.html

    RăspundețiȘtergere
  2. este corect: "sa se declare ca sunt romani,sa se declare
    ca sunt si credinciosi baptisti" Doamne ajuta !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu