Pasărea Colibri a cântat pentru românii din Voivodina

Sâmbătă, 3 septembrie, Pasărea Colibri a concertat pentru prima oară pentru românii din Vârşeţ (Voivodina – Nordul Serbiei), în sala teatrului Narodno Pozorište „Sterija”. Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român – Direcţia Români din Afara Ţării (care a şi finanţat concertul), împreună cu Asociaţia Românii Independenţi din Serbia.
Nemuritoarele melodii cunoscute şi cântate de milioane de români din lume, cum ar fi „Încă 2000 de ani”, „Eşarfă în dar”, „Vara la ţară” sau „Lăptăria lui Enache” au însufleţit publicul numeros, care în a doua parte a concertului cânta versurile împreună cu Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Vlady Cnejevici şi Teo Boar.

Pasărea Colibri este o trupă legendară de muzică folk din România, care a ieşit în evidenţă printr-o abordare atipică pentru peisajul muzical românesc de la începutul anilor '90, folosind elemente controversate precum sintetizatoare digitale şi chitară bass. În anul 1992, Pasărea Colibri a luat fiinţă imediat după ce artiştii Mircea Baniciu (chitară, voce), Mircea Vintilă (chitară, voce) şi Florian Pittiş (voce, prezentator) au cântat împreună la un festival din Râmnicu Vâlcea în cadrul unui concert susţinut cu ocazia sărbătorilor de iarnă. Pentru că spectacolul a ieşit foarte bine, s-au hotărât să rămână împreună şi să formeze grupul Pasărea Colibri, cooptându-l şi pe Vlady Cnejevici, fost component al trupei Compact (clape). Cei patru cantautori cu nume de referinţă în industria muzicală românească au lansat în anul 1995 primul lor album, „În căutarea cuibului pierdut”. În perioada 1995–2002 au lansat 4 albume: 1995 – În căutarea cuibului pierdut, 1996 – Ciripituri, 1999 – Cântece de Bivuac, 2002 – Încă 2000 de ani. Vreme de zece ani, Pasărea Colibri a susţinut o muzică valoroasă şi au oferit fanilor spectacole memorabile. În 2007, Florian Pittiş a trecut în eternitate, lăsând un mare gol în sufletele milioanelor de fani de pretutindeni. Din anul 2009, componenţii formaţiei au o relaţie apropiată şi cântă împreună ocazional, tot sub numele de Pasărea Colibri.
La concertul de la Vârşeţ a onorat cu prezenţa şi noul consul general al României la Vârşeţ, Alexandru Mureşan, care a sosit chiar în ziua concertului la noua lui misiune.
În Voivodina trăiesc aproximativ 35.000 de români. Comunitatea românească de acolo beneficiază de învăţământ public, emisiuni tv şi radio în limba română, iar în 2001 aici a fost înfiinţată şi o episcopie ortodoxă română, care a fost recunoscută de Ministerul Cultelor din Serbia doar în aprilie 2009 şi care are sub jurisdicţia sa parohiile româneşti din Voivodina şi Timoc.
E.I.

Comentarii