Ştiri… pe scurt

Jula
Pe 1 septembrie, la sediul Oficiului Monumentelor Istorice din Jula a avut loc o întâlnire de lucru între o delegaţie a Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, condusă de PS Episcop Siluan, şi o delegaţie din partea Comisiei Monumentelor Istorice de la Budapesta, în legătură cu soluţiile posibile privind pictura Catedralei Episcopale din Jula, în eventualitatea executării unor lucrări de restaurare a Catedralei. Membrii Comisiei Monumentelor Istorice au vizitat tot joi, 1 septembrie, şi alte biserici ale Episcopiei cu statut de monumente istorice, din Bichiş, Bichişciaba, Otlaca-Pustă şi Jula-Mică. În cadrul întâlnirii de lucru menţionată mai sus a fost luată în discuţie şi situaţia acestor locaşuri de cult ale Episcopiei.

Micherechi
Săptămâna trecută, tinerii ortodocşi din Micherechi au făcut o colectă pentru o mănăstire ortodoxă de maici, în curs de construcţie, aflată între Sibiu şi Râmnicu Vâlcea, în comuna Racoviţa. Mişcarea tinerilor ortodocşi din Micherechi este deja cunoscută despre frecventele sale acţiuni caritabile. De această dată au adunat alimente pentru călugăriţele mănăstirii cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”. Tinerii credincioşi au apelat la bunăvoinţa oamenilor din Micherechi, care au umplut o camionetă cu legume, zarzavaturi, făină şi alte alimente. Cadoul localnicilor a fost transportat la noua mănăstire din România în cursul zilei de 30 august.

Budapesta
Între 7–11 septembrie va avea loc Festivalul Vinului din Cetatea Budei, cu târg, expoziţie şi programe culturale. Evenimentul se desfăşoară pe terasele şi curţile Palatului Budavár şi în prezent este cel mai important şi popular eveniment de specialitate din Europa. An de an zeci de mii de vizitatori au ocazia să înveţe despre ştiinţa vinului şi a şampaniei, se întâlnesc cu producătorii de vin, cu meşteşugul şi
tradiţiile legate de cultura vinului.

Pocei
După ce Fondul „Wekerle” numai la începutul verii a decis despre finanţarea proiectelor naţionalităţilor din Ungaria, mai multe manifestări care, de obicei, au loc primăvara, au fost amânate pentru toamnă. Astfel, evenimentul sportiv Cupa prieteniei, organizat în fiecare an la Pocei, dedicat elevilor de la şcolile româneşti, va avea loc vineri, 23 septembrie.

Jula
Centrul Cultural Românesc din Jula va găzdui vineri, 14 octombrie, o nouă ediţie a întâlnirii folclorice pentru şcolarii români din Ungaria „Periniţa”. Organizatorul evenimentului este AŢRU, cu un sprijin financiar de la Fondul „Wekerle”.

Comentarii