Concurs despre cultura poporului român, la Jula

Asociaţia pentru Educaţie Permanentă şi Habitat Orădean a iniţiat recent un concurs de cultură şi civilizaţie românească pentru elevii Liceului „N. Bălcescu” din Jula. Concursul s-a desfăşurat joi, 13 octombrie, cu participarea a 11 elevi din clasele XI şi XII.

Autorul mai multor piese româneşti şi al piesei intitulate „Cu flori în gară”, prezentată în vara acestui an pe scena Centrului Cultural Românesc din Jula şi la Micherechi, totodată şi preşedinte al Asociaţiei pentru Educaţie Permanentă şi Habitat Orădean, Mircea Popa a iniţiat, împreună cu vicepreşedintele acestei asociaţii, Ţenţ Laurenţiu, o colaborare cu Liceul „N. Bălcescu”. Concursul intitulat de cultură şi civilizaţie românească s-a legat de valorile poporului român şi s-a înscris în programa de parteneriat dintre cele două instituţii. Concursul s-a desfăşurat pe 13 octombrie, la liceul julan, după care, pe 17 octombrie, tuturor elevilor participanţi li s-a oferit posibilitatea de a lua parte la o excursie la Chişcău şi Oradea. Bibliografia celor 11 concurenţi din clasele XI şi XII ale liceului a fost întocmită de către profesoarele Stela Nicula Machhour şi Elena Olteanu. În urma concursului s-au făcut aprecierile, înainte de a fi ascultate două poveşti scrise de povestitorul Vasile Gurzău din Micherechi în interpretarea elevelor Isabela Boca şi Adriana Somogyi. Domnul Mircea Popa a pregătit pentru toţi cei care s-au prezentat la concurs cadou în cărţi, cele mai importante dintre ele fiind înmânate celor mai premiaţi.



A primit menţiune: Bianca Gurzău, Andrei Lovas, Nora Mihuţ, Roxana Roşu.
Premiul III: Aneta Veronica Solcan
Premiul II: Nicoleta Ţicudean şi Levente Varga
Premiul I: Noemi Fodor
Domnul Popa i-a îndrumat pe elevii concurenţi să citească cât mai mult pentru că lectura ne învaţă să ne transmitem experienţa din generaţie în generaţie. Oricât de mult ar însemna calculatorul pentru noi, chiar dacă peste câţiva ani vom citi pe monitoarele calculatoarelor, cititul va rămâne constant. Le-a spus să-şi folosească limba lor maternă, pentru că limba este instrumentul cel mai important al gândirii. Despre scopul principal al acestui concurs, domnul Popa ne-a declarat:
– Prin acest concurs dorim să legăm o punte. Această punte cu românii din Ungaria există, dar este puţin trecută. Ne-am oprit la nişte întrebări, am acordat premii în cărţi şi ca să facem şi mai instructivă experienţa noastră, o să-i ducem în câteva instituţii de cultură din Oradea, la Beiuş şi la Chişcău. Pot spune că cunoştinţele de bază despre cultura românească există, ele trebuie doar dezvoltate, la care vom încerca să contribuim şi noi”, a conchis domnul Mircea Popa, preşedintele Asociaţiei EPHOR din Oradea.
A.C.

Comentarii