Dansuri şi cântece populare locale, bihorene şi bănăţene, la Periniţa 2011

Ediţia din 2011 a întâlnirii folclorice „Periniţa” a oferit posibilitatea de prezentare pe scenă pentru elevii şcolilor generale în care se predă limba română. La invitaţia Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria, pe 21 octombrie, în sala festivă a Centrului Cultural Românesc din Jula au răspuns şcolile din Jula, Micherechi, Bătania, Cenadul Unguresc, Chitighaz, Pocei, Darvaş, Furta, Bedeu şi Săcal.

Evenimentul a fost onorat de prezenţa PS Siluan, Episcopul Bisericii Ortodoxe Române din Ungaria, Călin Cămărăşan, consul general al României la Jula, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea Şcolii generale şi Liceului „Nicolae Bălcescu” din Jula şi alţi directori şi profesori de la şcolile generale româneşti. PS Siluan s-a adresat publicului, accentuând în vorbirea sa că cei mici sunt foarte valoroşi în faţa lui Dumnezeu, copiii sunt viitorul acestei comunităţi, astfel trebuie să avem mare grijă în creşterea lor.
După hora de la început, echipa de dansuri populare a liceului românesc a interpretat dansuri din Micherechi, fiind instruiţi de Tiberiu Rocsin, după care elevele Carina Iuhas şi Diana Bogdan de la Micherechi au cântat la pian şi vioară muzică clasică şi prelucrări muzicale, fiind acompaniate de profesoara Mihaela Crăciun. Elevii Şcolii Generale „Lucian Magdu” din Bătania au prezentat dansurile Ardeleana, Periniţa şi Bătuta, iar Cercul românesc de păstrare a tradiţiilor din Cenadul Unguresc a oferit publicului cântece populare, prin instruirea profesoarei Eva Ruja Molnar. Elevii şcolii generale româneşti din Chitighaz au interpretat cântece din folclorul local, câteva eleve au cântat melodii la fluier, iar un alt elev o prezentat o poveste populară română. Din Chitighaz a evoluat şi echipa şcolii de artă, interpretând dansul Sârba. Echipele şcolilor din Bihor, Pocei, Bedeu, Săcal, au prezentat dansuri bihorene şi bănăţene, iar şcolarii din Darvaş şi Furta dansuri din Făgăraş. Tinerii dansatori însufleţiţi din Bihor au dansat şi în comun, dansuri bănăţene şi o horă oltenească.
Şcolarii sosiţi din cele 10 instituţii de învăţământ românesc din judeţele Bichiş, Bihor şi Ciongrad au urmărit programul colegilor cu mare atenţie, învăţând şi prin aceasta despre moştenirea strămoşilor români.
A.B.






Comentarii