Excursia cenădenilor la minunile naturii din judeţul Bihor

Autoguvernarea Românească din Cenadul Unguresc, împreună cu Autoguvernarea Sârbilor din localitate a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o excursie de o zi la Peştera Urşilor şi la Stâna de Vale. Românii şi sârbii din Cenad au convieţuit întotdeauna în pace, iar programele comune la care iau parte dovedesc şi acum acelaşi lucru.  


Sâmbătă, 16 octombrie, un autocar cu aproximativ 40 de persoane a pornit în zorii zilei spre Bihor. Principala ţintă a acestei deplasări a fost Peştera Urşilor, descoperită în 1975, accesibilă turiştilor din 1980, după ce a fost amenajată. Peştera are o lungime de 1500 m, din care 521 au fost declaraţi rezervaţie ştiinţifică. La nivelul superior cel deschis circulaţiei turistice, pot fi admirate formaţiunile carstice, care au făcut peştera cunoscută în toată lumea. Traseul turistic propriu-zis oferă vizitatorilor, chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinară gamă de formaţiuni stalactitice şi stalagmitice, variate ca mărime şi forme. Atmosfera de basm este întregită de stalagmitele fosile, extrem de dantelate şi având grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, de stalactitele de tip „macaroane”, acestea fiind doar câteva din frumuseţile create de natură din peşteră. Peştera este bine luminată şi oferă imagini inegalabile. Pe tot parcursul vizitării a fost ca şi cum timpul stă în loc acolo şi de parcă nimic nu poate interveni pentru a schimba ceva. Pereţii peşterii sunt umezi, chiar dacă temperatura este constantă, iar formaţiunile existente au un luciu aparte. Singurul lucru care m-a mirat a fost faptul că, la casa de bilete, nu exista nici un pliant în limba română, doar în maghiară, pentru că au mulţi vizitatori unguri, lucru care nu i-a supărat deloc pe cei din grupul nostru, era doar problema mea…


La ieşirea din peşteră am coborât pe deal admirând priveliştea, până în parcare, unde, înainte de continuarea drumului, am imortalizat această amintire într-o fotografie de grup.
Pe drumul de întoarcere către casă, am ocolit puţin pentru a face un popas la Stâna de Vale, staţiune la o altitudine de 1100 m în Munţii Apuseni (Vlădeasa). Staţiunea este complet izolată şi înconjurată de munţi. Am pornit de la peşteră la orele prânzului, pe o vreme de toamnă însorită, iar când am urcat spre Stâna de Vale ne-a întâmpinat primii fulgi de zăpadă. Ţinta excursiei a fost principala atracţie turistică, Izvorul Minunilor, despre care legenda spune că are un efect tămăduitor, fiind una dintre cele mai pure şi apreciate ape de izvor din România. Aici fiecare a coborât să ia apă de la izvor, după care au urcat rapid în autocar, deoarece sus la izvor ne-a întâmpinat un peisaj de iarnă adevărat.


Cred că pentru toţi a fost o excursie de neuitat şi toţi s-au simţit bine şi s-au întors acasă mulţumiţi vorbind foarte frumos despre cât de bine a fost organizat acest drum.
Anca Butar

Comentarii