Icoanele Elenei Ruja, un dar făcut oamenilor

Autoguvernarea Românească din sectorul XVI al Budapestei a organizat, pe 18 octombrie, expoziţia de icoane a Elenei Ruja. Artista este originară din Micherechi. După ce s-a întors „de dincolo, din lumea cealaltă”, cum declară artista Elena Ruja, în urma unei boli grave, a simţit inspiraţia de a picta icoane. Şi de atunci pictează neîncetat. Elena Ruja a avut multe expoziţii şi în comunitatea românească, la Micherechi, Jula, Seghedin, etc. Vernisajul expoziţiei de icoane a avut loc marţi, 18 octombrie, la Centrul Cultural Corvin din Budapesta.

Expoziţia a fost inaugurată de Kovács Péter, primarul sectorului XVI, care a mulţumit organizatorilor şi artistei pentru frumoasa desfăşurare a evenimentului. Artista este originară din Micherechi şi, după cum a mărturisit şi celor prezenţi, viaţa ei a urmat un curs cu totul special până a ajuns ea însăşi la un alt „eu”. A lucrat ani de zile în lumea cifrelor, ca şi contabil, când destinul său s-a frânt şi, prin intermediul unei boli şi a unei operaţii, a ajuns într-o altă dimensiune.
După însănătoşire a înţeles că totul s-a schimbat. A început să picteze, dintr-un îndemn divin, zi şi noapte timp de trei luni 40 de tablouri în ulei. Apoi şi-a însuşit tehnica picturii în tabere de creaţie şi la şcoala de pictură din Arad. A fost impresionată de biserica ortodoxă din Arad şi a început să picteze icoane încercând prin aceasta să recupereze revelaţia pe care a avut-o în timpul bolii în cealaltă dimensiune. Artista a precizat că în perioada de început a primit sprijin de la oameni deosebiţi, precum preotul paroh din Bichişciaba, Teodor Marc şi Gheorghe Gros, preşedintele Autoguvernării Româneşti din localitate. A avut expoziţii permanente la Bichişciaba timp de patru ani. În cadrul expoziţiei naţionale, organizate de Lectoratul Artelor Decorative a expus la castelul Huniazilor din Budapesta şi la castelul Festesics din Keszthely, în cadrul expoziţiilor anuale.
A avut mai multe expoziţii şi în comunitatea românească de la Micherechi, Jula, Seghedin şi acum la Budapesta. Pictura îi aduce bucurie nemărginită atât în timp ce lucrează dar şi prin aceea că îşi consideră lucrările un dar făcut oamenilor cărora le împărtăşeşte din minunea actului creaţiei.
Expoziţia poate fi vizitată la Centrul Cultural din sectorul XVI al Budapestei, până la data de 2 noiembrie.
G.E.E.

Comentarii