ORTODOXIA: Motivul crucii în arta populară românească

 Duminică, 18 septembrie, Centrul Cultural Pastoral–Misionar „Sfântul Vasile cel Mare” şi Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Budapesta au fost gazdele expoziţiei organizate sub genericul „Motivul crucii în arta populară românească”. Expoziţia a fost vernisată mai întâi la Oradea, la Mănăstirea Sfintei Cruci, în ziua în care se sărbătoreşte Înălţarea Sfintei Cruci.

Invitata de onoare a evenimentului de la Oradea şi Budapesta a fost conferenţiar universitar dr. Angela Paveliuc Olariu din Iaşi, coordonator al Departamentului tradiţii din cadrul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, unul dintre cei mai renumiţi etnologi din România. În cadrul expoziţiei au fost expuse cruci, obiecte de artă populară tradiţională din lemn, ceramică, textile de interior, precum covoare, prosoape, feţe de masă, obiecte de port tradiţional, care au în ornamentica lor motivul crucii.
Invitatul doamnei Olariu în expoziţie a fost părintele Cosmin Pop, preot paroh la Jaca, prezent cu o colecţie de cruci sculptate în lemn.
În deschiderea expoziţiei, părintele ieromonah singhel David Pop a vorbit despre simbolistica crucii subliniind că: „Pentru noi, creştinii, crucea este foarte importantă, întrucât simbolizează biruinţa asupra păcatului, înseamnă în acelaşi timp jertfă şi bucurie, adică mântuire”. Preşedinta AFOR din Budapesta a prezentat participanţilor personalitatea „doamnei etnografiei româneşti”, care de-a lungul vieţii s-a dăruit pasiunii pentru tradiţie, pentru frumosul popular autentic. De numele Angelei Olariu Paveliuc se leagă reorganizarea muzeelor etnografice de la Câmpulung Moldovenesc şi Iaşi, înfiinţarea Muzeului Judeţean din Botoşani şi a Muzeului „1907” din Flămânzi, precum şi reorganizarea Muzeului Memorial „George Enescu” din Dorohoi şi a Casei Memoriale „George Enescu” din Liveni. De-a lungul carierei sale, a susţinut prelegeri şi cursuri la marile universităţi din Europa şi America. Angela Paveliuc Olariu a precizat că obiectele prezentate în expoziţia de la Oradea şi Budapesta au colindat prin toată lumea şi au vorbit de frumoasele tradiţii româneşti. A mărturisit că a fost impresionată de comunitatea românească din jurul capelei ortodoxe române de la Budapesta şi i-a felicitat pe organizatorii evenimentului şi pe membrii comunităţii, pentru că deşi sunt departe de ţara-mamă, trăiesc în spiritul tradiţiilor strămoşeşti. I-a îndemnat să fie mândri de apartenenţa lor, pentru că valorile poporului român nu sunt cu nimic mai prejos de ale altor popoare.
Expoziţia de la Budapesta a fost şi un prilej de întâlnire pentru membrele asociaţiilor femeilor ortodoxe din Oradea şi Budapesta, care au promis că vor colabora în continuare şi vor organiza împreună şi în viitor evenimente de acest gen.
Gabriela Enea Elekes

Comentarii