„N-avem încotro, educatoarele şi părinţii trebuie să fim parteneri în vorbirea limbii române”

De curând, şcoala generală şi grădiniţa din Micherechi au fost comasate. Directoarea interimară a şcolii este Maria Pătca Petruşan, iar în fruntea grădiniţei a fost numită Angela Martin Puskár, care este convinsă că grădiniţa va funcţiona cu succes doar dacă educatoarele şi părinţii vor colabora în interesul copiilor.

Noua conducătoare a grădiniţei lucrează ca şi educatoare la Micherechi de 26 de ani, însă rolul de conducătoare îi prescrie şi alte preocupaţii, decât educarea copiilor. „Recent am fost uniţi cu şcoala, ceea ce nu numai pentru mine înseamnă un lucru nou, o situaţie complexă. Sunt conştientă de faptul că va fi nevoie de mult lucru, pentru că s-au sporit treburile administrative. Îmi pare rău că nu pot fi printre copii, pentru că îmi place foarte mult cu ei. Mă gândesc tristă la copiii din birou, dar mă voi strădui să fac faţă cerinţelor.”
Cu câţiva ani urmă, la grădiniţa din Micherechi era firesc că copiii vin de acasă vorbind româneşte. Însă astăzi educatoarele spun că tot mai puţini copii vorbesc acasă româneşte, iar munca la grădiniţă în acest domeniu este tot mai grea. Angela Puskár este de părere că părinţii ar trebui să fie parteneri în mai mare măsură în vorbirea limbii române. „Azi şi copiii care ştiu româneşte mai bine vorbesc ungureşte. La grădiniţă ne străduim să vorbim cu copiii cât mai mult româneşte şi astfel şi cei care nu ştiu româneşte, după un timp, se adaptează. Mulţi părinţi aleg să vorbească numai ungureşte cu copiii acasă. E greu de recuperat şi de atins apoi nivelul corespunzător la grădiniţă. Noi încercăm să predăm cât mai atractiv limba română, vorbim cu ei româneşte în curte, la masă, în baie. Încercăm să convingem părinţii că astăzi limbile au tot mai mare importanţă. Limbile ajută copilul la continuarea studiilor. Şi ce avantaj mare are copilul care acasă vorbeşte româneşte şi nu trebuie să depună eforturi în plus pentru învăţarea limbii. Bineînţeles, sunt părinţi care sunt foarte conştiincioşi şi în acest domeniu, dar alţii consideră că aceasta este de datoria grădiniţei. N-avem încotro, educatoarele şi părinţii trebuie să fim parteneri în vorbirea limbii române.” Conducătoarea Angela Puskár susţine că educatoarele se străduiesc să facă tot posibilul ca cei mici să iubească limba română şi să menţină cât se poate din limba maternă. Dar dacă şi părinţii ar fi parteneri, deci colaborarea ar funcţiona viceversa, rezultatele ar putea fi mult mai spectaculoase, iar comunicarea în limba română ar putea fi iarăşi firească la copiii din Micherechi.
Rita Pătcaş

Comentarii