Noul ambasador vrea relaţii apropiate cu românii din Ungaria

Ambasador Victor Micula
Noul ambasador al României în Ungaria, Victor Micula, la doar două zile după înmânarea scrisorilor sale de acreditare preşedintelui Republicii Ungare, Schmitt Pál, a participat la un eveniment organizat de Consulatul General al României la Seghedin, întâlnindu-se şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din oraş şi judeţ. După participarea la festivitatea de depunere a coroanelor de flori la Monumentul Eroilor Români din Cimitirul Central al oraşului Seghedin, ambasadorul Victor Micula a vizitat Catedra de Română din cadrul Universităţii din Seghedin, a acordat interviuri redacţiilor româneşti ale televiziunii şi radioului public şi a purtat discuţii cu reprezentanţii românilor din Seghedin, Cenadul Unguresc, Macău şi Hódmezővásárhely. La sfârşitul săptămânii viitoare, ambasadorul României îşi planifică o vizită la românii din Jula şi împrejurimi, precum şi participarea la o festivitate din Bihorul unguresc. După vizita la Seghedin şi înainte de cea de la Jula, domnul ambasador Victor Micula a acordat un interviu săptămânalului „Foaia românească”.

Din 24 octombrie, ziua când v-aţi depus scrisorile de acreditare la preşedintele Ungariei Schmitt Pál, v-aţi început activitatea propriu-zisă în Ungaria. Ce înseamnă, de fapt, acest moment, când un ambasador numit într-o ţară nouă îşi depune scrisorile de acreditare?
− În primul rând, este partea finală a procedurii de acreditare a unui ambasador. În momentul în care un stat hotărăşte să desemneze un ambasador într-o ţară cu care are relaţii diplomatice, solicită un agrement. Ţara gazdă, în cazul de faţă Republica Ungară, a acordat agrementul cu privire la desemnarea mea ca ambasador în Ungaria pe data de 15 iulie. Următorul pas este, după sosirea în ţara de reşedinţă, să prezinţi copiile scrisorilor de acreditare directorului protocolului de stat al Republicii Ungare, eveniment care în cazul meu s-a produs pe data de 17 octombrie. Ulterior, odată cu prezentarea scrisorilor de acreditare şefului statului ungar, dobândeşti calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar în Republica Ungară. Deci, eşti pe deplin funcţional ca ambasador, ca reprezentant al statului tău.
Cu ce gânduri aţi preluat această misiune de la fostul ambasador, doamna Irina Comaroschi?
− Cred că aş putea spune că mandatul meu ca ambasador al României în Ungaria va fi un mandat de continuitate. Irina Comaroschi este nu numai un diplomat foarte priceput, dar este şi un prieten personal şi atunci este oarecum firesc să vin în continuarea proiectelor pe care le-a iniţiat dumneaei. Totodată, privesc spre relaţia cu Ungaria ca fiind relaţia cu un partener strategic al României, cu care împărtăşim foarte multe puncte de vedere comune, avem o viziune comună cu privire la agenda Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte perspectivele financiare, politica de coeziune, politica agricolă comună şi securitatea energetică şi mişcarea liberă de capital şi de persoane pe piaţa europeană, dar, în acelaşi timp, este principalul nostru partener economic din vecinătate. Avem un interesant schimb investiţional, există investiţii semnificative ungureşti în România şi investiţii tot mai mari ale companiilor româneşti în Ungaria, cu o dinamică foarte bună. Avem o cooperare pe linie militară deosebită. România şi Ungaria au fost pionieri în afara multor formule de cooperare pe linie militară, care astăzi s-au răspândit şi în restul Europei. Avem o bună colaborare în subiecte care au de-a face cu comerţul internaţional, cu asistenţa pentru dezvoltare şi, nu în ultimul rând, avem în Ungaria o comunitate românească istorică, în România o putere de comunitate maghiară şi evident, autorităţile româneşti privesc spre aceste comunităţi ca fiind comunităţi care ne-a permis să construim punţi de legătură între cele două ţări.
În următorii patru ani, care credeţi că vor fi momentele cele mai importante din relaţia româno-maghiară, pentru că ştim bine că în ultimii ani printre cele mai importante momente au fost şedinţele comune de guvern. Vor continua acestea?
− Noi vrem să păstrăm această tradiţie. Credem că este un model de urmat şi în alte zone ale Europei. Avem foarte multe lucruri de pus pe agenda şedinţelor de guvern, fie vorba de proiecte de infrastructură, care să aducă mai aproape cele două ţări, fie că vorbim despre îmbunătăţirea serviciilor pe care le prestăm cetăţenilor celor două ţări, în materie de asistenţă medicală de urgenţă, de exemplu, încercarea noastră de a conecta sistemul 112 în zona de frontieră, precum şi în ceea ce priveşte sprijinirea activităţilor comunităţilor din cele două ţări, a comunităţii româneşti din Ungaria şi a comunităţii maghiare din România.
Munca ambasadei în Ungaria este ajutată şi de cele două consulate de la Seghedin şi Jula. Dar, iată, la doar câteva zile după instalarea dumneavoastră, pe 31 octombrie, aţi avut o zi nu prea uşoară, şi mă refer în primul rând la tragicul accident rutier de lângă Seghedin. Cum trăieşte astfel de momente grele o ambasadă şi un ambasador?
− Într-adevăr, aţi menţionat un eveniment care a făcut ca ziua de astăzi să fie o zi tristă pentru noi toţi, cei care lucrăm atât la ambasadă cât şi la cele două consulate ale României în Ungaria. Evident, colegii noştri de la Seghedin sunt cei care au fost implicaţi direct în gestionarea acestei consecinţe ale acestui tragic accident, în urma căruia 14 cetăţeni români şi-au pierdut viaţa şi doi cetăţeni români se află internaţi în spital, sunt într-o stare gravă. Evident, am încercat să-i sprijinim de la Budapesta pe colegii noştri de la Seghedin în identificarea cadavrelor, în identificarea rudelor din România şi din Spania ale celor decedaţi, şi în notificarea lor în legătură cu acest tragic eveniment. Vom continua să lucrăm pentru repatrierea corpurilor neînsufleţite. De la ambasada noastră s-a deplasat în zonă pentru a-i sprijini pe colegii de la Seghedin, ataşatul de interne Ioan Benţe, iar din România, din judeţul Timiş, un echipaj de poliţie a venit să sprijine activitatea de identificare a victimelor, desfăşurate de poliţia ungară. Să nu uităm că anual milioane de cetăţeni români tranzitează Ungaria şi, uneori, oboseala, neatenţia, nerespectarea legilor care reglementează circulaţia pe drumurile publice, duce la astfel de tragedii. Este un eveniment pe care îl regretăm. Ceea ce putem face noi este să încercăm să-i sprijinim pe cei rămaşi în viaţă să ajungă cu bine la destinaţie şi să sprijinim rudele celor decedaţi să repatrieze corpurile neînsufleţite.
Am lăsat spre sfârşit întrebarea, care pentru noi, comunitatea românească din Ungaria este cea mai importantă. În legătură cu noi, sperăm că veţi avea, cum spunea-ţi, o misiune de continuitate, deoarece doamna ambasador Irina Comaroschi, a fost foarte iubită de românii din Ungaria, având relaţii foarte bune cu comunitatea. Această legătură aţi început deja să o cultivaţi şi Dvs., săptămâna trecută aţi participat la Seghedin, la o festivitate organizată de Consulatul General al României de acolo. V-aţi întâlnit şi cu mai mulţi membri ai comunităţii. Cum vedeţi viitorul acestor relaţii?
− În prima etapă a mandatului meu ca ambasador voi căuta să mă întâlnesc cu toate comunităţile de români din Ungaria pentru a mă prezenta şi, în acelaşi timp, pentru a-i cunoaşte pe membrii marcanţi ai comunităţii româneşti de aici. Voi fi foarte atent la sugestiile dumnealor, la evaluarea pe care o fac cu privire la situaţia comunităţii româneşti de aici, şi voi încerca să identific cele mai eficiente modalităţi de a sprijini tot ceea ce înseamnă sprijinirea românismului din această ţară. Pe această cale, aş profita de ocazie pentru a invita pe românii care ar dori să se întâlnească cu ambasadorul României în Ungaria să contacteze ambasada şi să solicite o întâlnire care poate să aibă loc sau la sediul ambasadei sau chiar la reşedinţa lor.
***
Noul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Ungaria, Victor Micula, va efectua, pe 11 noiembrie, o vizită oficială la românii din Micherechi şi Jula. În timpul vizitei sale va avea convorbiri cu primăriţă localităţii Micherechi, Margareta Tat, şi va vizita instituţiile de învăţământ şi bisericile locale. La Jula, noul ambasador va face o vizită la Liceul şi Şcoala generală „N. Bălcescu” şi se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii româneşti din acest oraş. Conform planurilor iniţiale, sâmbăta viitoare, 12 noiembrie, Victor Micula va participa la festivităţile organizate în amintirea lui Iosif Vulcan la Leta Mare, iar duminică, 13 noiembrie, va fi alături de credincioşii din Chitighaz, la sărbătoarea hramului bisericii ortodoxe române.
E. Iova

Comentarii

  1. "Ganduri" frumoase,privind relatia cu intreaga
    comunitate romana din Ungaria ! Sa-i ajute
    Dumnezeu sa le si implineasca !

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa speram ca nu vor ramane doar vorbe:) Avem nevoie sa nu ne pierdem identitatea, sa nu ne indepartam unii de altii, sa ne ajutam.
    Urari de bine din Romania!
    P.S. Am citit apelul privind site-ul si pe blogspot s-au introdus facilitati care fac blogul mult mai dinamic si complex.
    Aici gasiti cam tot despre blogspot, inclusiv asistenta : http://bloggerajutor.blogspot.com
    In acest link se explica modul extrem de simplu in care putem lega mai multe bloguri, astfel incat fiecare pagina e de fapt un alt blog: http://bloggerajutor.blogspot.com/2011/08/optiune-noua-adaugare-link-oriunde-in.html
    In felul asta, se poate extinde blogul principal, legand 10 bloguri(adica 10 pagini), fiecare din cele 10 bloguri putand avea 10 pagini adica alte 10 bloguri...si tot asa. Nu am gasit o limita si nici nu cred sa fie asa ca , material, inspiratie si putere de munca sa fie :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Continuare blogspot...Creati blogul pe care vreti sa-l adaugati pe post de pagina a blogului principal. Pasii pentru adaugarea lui, sunt: din bara Meniu a blogului, intrati in Design si, daca nu ati facut-o, activati noua interfata de administrare a blogurilor blogspot. Se va schimba modul de prezentare al blogurilor pe care le aveti pe contul respectiv. In dreapta, in dreptul fiecarui blog pe care il aveti, e o sageata care apasata, deruleaza un meniu. Apasati "Pagini"..."Pagina noua"..."Adresa Web"...completati cu numele pe care il doriti si cu adresa blogului pe care vreti sa-l adaugati. Salvati si gata. Ordinea paginilor(bloguri sau doar pagini statice simple) se poate schimba cu Drag. Sperand ca v-am fost de oarece ajutor, va transmit urari de bine !

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu