„Păpărugiştii” din Micherechi şi-au găsit prieteni la Bucureşti


Micii ziarişti ai revistei şcolii generale din Micherechi şi-au găsit noi prieteni la Bucureşti. Datorită unui parteneriat între Şcoala generală din Micherechi şi Şcoala cu clasele I–VIII, nr. 117 din Bucureşti, cu ocazia excursiei românilor din Ungaria, în perioada 3–6 noiembrie, la Bucureşti, elevii celor două şcoli româneşti s-au întâlnit în capitala României. În cadrul întâlnirii amicale, şcolarii şi adulţii au făcut cunoştinţă şi şi-au exprimat aşteptările legate de colaborarea româno-română.

Proiect comun
Şcoala generală din Micherechi şi Şcoala cu clasele I–VIII, nr. 117 din Bucureşti au încheiat actul de colaborare în cadrul proiectului „Conexiuni transfrontaliere româneşti. Contacte cu elevii români din comunităţile istorice româneşti din jurul României (Ungaria)”. Actul de colaborare a fost semnat pe 30 septembrie, la Bucureşti, de către viceprimarul Bertold Netea, în numele Primăriei din Micherechi, şi de către directoarea Şcolii Nr. 117 din Bucureşti, Violeta Nicoleta Hubca.
Scopul proiectului este realizarea schimburilor de elevi şi profesori pentru a contribui la conservarea identităţii naţionale şi lingvistice a comunităţilor româneşti din afara ţării, la racordarea acestor comunităţi la cultura ţării-mamă. Pe de altă parte, e important ca elevii din România să cunoască viaţa şi problemele pe care le ridică situaţia de minoritar a copiilor din comunităţile istorice româneşti, modalităţile prin care aceştia sunt îndrumaţi să-şi păstreze identitatea şi limba maternă.
În acest proiect, realizatorii, elevii şi părinţii se vor întâlni şi vor dezbate probleme educaţionale şi culturale. Pe timpul şederii lor Bucureşti, elevii din Micherechi vor fi găzduiţi în familiile elevilor români, iar profesorii, organizatorii şi oaspeţii de aici în familiile profesorilor din Şcoala Nr. 117. Coordonatorii proiectului sunt directoarea din Micherechi Maria Pătca Petruşan şi profesoara din Bucureşti Paulina Năstase

 
Răsplată pentru ziariştii de la Păpăruga
Iniţiatorul acestei colaborări între cele două instituţii de învăţământ a fost dr. Mihaela Bucin, şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română din Seghedin. „Ideea unei colaborări a şcolii din Micherechi cu o şcoală din Bucureşti a venit în urma unui fapt care ţine de un eveniment al familiei mele, când fratele şi cumnata mea au fost la mine şi au văzut filmul pe care Ştefan Crâsta l-a realizat cu ocazia taberei de la Jula, Taberei revista »Păpăruga« de la Micherechi”, povesteşte profesoara Mihaela Bucin, care împreună cu Eva Iova, redactorul şef al săptămânalului Foaia românească redactează revista şcolară din Micherechi. „Ştiam că această şcoală din Bucureşti are chiar mai multe reviste şcolare, de o ţinută, bineînţeles, mai ridicată decât revista »Păpăruga« de la Micherechi, care fără îndoială are meritul de a fi prima revistă şcolară a unei şcoli generale româneşti din Ungaria. După ce ne-am uitat la acest film, am hotărât să încercăm să facem o înfrăţire între cele două şcoli. Această înfrăţire, în gândul meu, era numai o modalitate de a-i răsplăti pe aceşti copii şi de a-i motiva de a participa mai departe la scrierea revistei »Păpăruga« şi de a-i da şansa să ajungă în capitala României. Poate o vizită de câteva zile la Bucureşti îi costă pe aceştia identitatea pe care şi-o formează adolescenţii despre ţara-mamă.” 


Deci, după semnarea actului de colaborare, prima ocazie de întâlnire a partenerilor de proiect a fost pe 4 noiembrie. În cadrul excursiei românilor din Ungaria, în perioada 3–6 noiembrie, la Bucureşti, s-a ivit posibilitatea ca „păpărugiştii”, micii ziarişti ai revistei „Păpăruga”, şi profesorii lor, să viziteze şi şcoala parteneră din Bucureşti, să facă cunoştinţă cu colegii de acolo, să lege prietenii.
Românii sosiţi la Bucureşti de lângă graniţa de la celălalt capăt al României au fost primiţi ca oaspeţi de onoare. Profesoara de desen şi religie Mirela Ion a salutat românii de dincolo de graniţă cu multă dragoste, invitând copiii la activităţi comune. Elevii au fost puşi să realizeze împreună un calendar al anului, fiecare lună fiind pictată de câte un şcolar micherechean şi unul bucureştean, care au stat împreună în bancă. Organizatorii au vrut ca în acest fel elevii să se socializeze, să se cunoască, să vorbească româneşte. Impresiile a două fete din Micherechi reflectă clar că întâlnirea şi-a atins scopul. „Sunt pentru prima dată la Bucureşti. Nu am gândit vreodată că voi ajunge în capitala României. Mă bucur foarte mult că am fost la şcoala Nr. 117 unde ne-am cunoscut cu elevii, ne-am făcut noi prieteni. Am păşit cu mari emoţii în clasă şi cu frica că oare cum ne vom împrieteni, dar ei au fost foarte primitori, ne-am înţeles foarte bine. Eu personal m-am împrietenit foarte bine cu colega mea din Bucureşti, am fost invitată la ea acasă, şi ne-am făcut deja planuri pe viitor. Am dori ca pe viitor să păstrăm legătura.” (Carina Iuhas) „Mi-a făcut mare plăcere când doamna Eva ne-a spus că o să avem o excursie la Bucureşti. Mi-am mult să ajung în capitala României. Şcolarii din Bucureşti au citit revista noastră, le-a plăcut foarte mult şi au dorit să ne întâlnim. Eu am stat într-o bancă cu o fetiţă drăguţă din clasa a cincea. Ne-am înţeles foarte bine. Am făcut schimburi de adrese. Vrem să ţinem legătura. De acum încolo îi aşteptăm noi pe ei cu mult drag la Micherechi.” (Diana Bogdan)


Profesorii la masă rotundă
În timp ce copiii au lucrat într-un atelier comun, adulţii s-au retras în cancelarie. Pedagogii şi părinţii din Ungaria au fost salutaţi de directoarea Violeta Nicoleta Hubca, după care coordonatorul proiectelor europene, profesorul Constantin Harabor, a descris activitatea multilaterală a şcolii. Despre şcoala românească din Micherechi au vorbit profesoara de matematică Maria Boca Cozma şi profesorul de română şi educaţie fizică Dumitru Boca. În numele primăriei din Micherechi, viceprimarul Bertold Netea a mulţumit conducerii Şcolii Nr. 117 din Bucureşti pentru deschiderea de care au dat dovadă prin colaborarea iniţiată, a subliniat caracterul românesc al satului Micherechi, pe care vor să îl menţină prin întărirea şcolii româneşti, a generaţiilor viitoare, exprimând aşteptările micherechenilor faţă de proiectul comun. „Ne dorim ca prin colaborarea copiilor noştri, elevii să însuşească mai bine limba română, iar şcoală generală din Micherechi să devină mai română. Suntem convinşi că prin existenţa prieteniilor cu tineri din România, copiii noştri şi-ar păstra mai uşor identitatea de români”, a spus Bertold Netea.
Distanţa fiind relativ mare, 600 de km, între Micherechi şi Bucureşti, şcolarii români vor colabora prin internet. Micii ziarişti din Micherechi vor fi îndrumaţi de redactorul şef Eva Iova şi profesoara Mihaela Bucin care depun eforturi pentru ca elevii să scrie româneşte. Pentru început, copiii micherecheni şi bucureşteni vor putea face cunoştinţă prin reţelele de socializare, după care se vor realiza cărţi de bucate cu reţete specifice locale, atât din zona Bucureştiului, cât şi a Micherechiului. Apoi se va realiza un schimb de excursii: elevii din Bucureşti merg o dată pe an într-o excursie de cunoaştere a României, anul viitor venind la Oradea, vor vizita şi Micherechiul şi Jula, iar elevii de la revista „Păpăruga” din Micherechi vor vizita în luna aprilie Bucureştiul, fiind cazaţi la familii. Copiii din Micherechi vor câştiga astfel nu numai prieteni, dar şi cunoştinţe valoroase de limba română.
R. Pătcaş

Comentarii

  1. Important este ca pe piata teparilor apar nume noi :) LYONESS - O noua teapa ! Sau poate ca e veche, dar unii acuma o musca. Si, cica, Zalaul - Salaj, este un varf de lance in aceasta excrocarie, poleita cu aur. E plin orasul de "victime" ale acestui sistem piramidal, dar care acuma se numeste MLM. Aceasi Marie, cu alta palarie. Avem intre noi cativa rechini arhicunoscuti pentru caracterul lor "impecabil". Patronul de la Dulcicom, Ioan Gordan, cunoscut lumii ca si "Ionica" si "asociatul" sau in aceasta afacere, d-ul Bordas, acel om mic si brunetel, un alt om de "caracter" din orasul nostru, renumit pentru afacerile lui "curate". Ne spune ceva numele “Romaris” ? E drept ca cei doi acuma nu se mai inteleg bine, ca marea dragoste dintre ei a disparut si in locul ei a aparut ura si invidia, dar asa-i cand cei doi au ajuns sa-si imparta castiguri substantiale, de pe urma fraierilor din Zalau, si mai nou din toata tara si starinatate, oriunde poti gasi romani fraieri si cu ceva bani. Ca Ionica=Dulcicom, incearca sa-i traga clapa la Bordas=Romaris, si in acest mic razboi cad victime tot alti fraieri, asta este alta mancare de peste. Oare cei de la DICOT nu ar fi interesati si de aceasta “afacere” profitabila?
    Un nou fraier care iese la lumina, pacat ca putini au curajul sa o faca: http://pestrit.blogspot.com/2012/03/lyoness-teapa-si-neseriozitate.html

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu