Săptămâna sănătăţii la şcoala generală din Micherechi - „Sănătatea este o comoară, păstreaz-o!”

În perioada 24–28 octombrie, la şcoala generală din Micherechi a fost organizată „Săptămâna sănătăţii”, a cărei idee de bază a fost „Sănătatea este o comoară, păstreaz-o!” Programul a făcut parte din proiectul TÁMOP 3.3.7 a cărui coordonatoare a fost profesoara Viorica Oros Petruşan şi învăţătoarea Florica Ruja. Detalii ne-a servit organizatoarea Florica Ruja.

– Înainte de masă a fiecărei zile, elevii au avut programe fixe, au luat parte la o oră de gimnastică specială, fiind instruiţi de fiecare dată de câte două eleve din clasa a opta, iar în recreaţia mare au putut gusta din fructele deosebite, ananas, curmală, smochine, ş.a.m.d.
Programul zilei de luni a inclus vizita tinerei doctoriţe din satul nostru, dr. Orsolya Pătcaş, care a terminat stomatologia la Oradea. Tânăra doctoriţă le-a vorbit elevilor cursului inferior despre protejarea sănătăţii dentare, după care a urmat completarea testelor de către cei din clasa a 3-a şi a 4-a. Pe lângă informaţiile primite de la stomatolog, au beneficiat şi de informaţii practice despre îngrijirea sănătăţii de la medicul de familie dr. Hanyecz Vince. Ziua de marţi a fost consacrată mişcării, deoarece motoul i-a fost „Haideţi la mişcare!”. Instruite de terapeuta Mariana Bíró Ruja, fetele din cursul inferior au făcut exerciţii de gimnastică, iar băieţii, sub îndrumarea profesorului de educaţie fizică, Dumitru Boca, au luat parte la diferite întreceri sportive. Sub îndrumarea mea, elevii cursului superior, au avut o serie de competiţii sportive. La capătul programului fiecare a fost răsplătit cu o mulţime de surprize. Ziua de miercuri care a avut ca subiect „Ce mâncăm ca să fim sănătoşi?” s-a dovedit a fi cea mai reuşită acţiune prin pregătirea delicioaselor salate de fructe şi zarzavaturi. Fiecare clasă a trebuit să pregătească ceva uşor, o salată de fructe sau de zarzavaturi, care au fost apreciate de juriul alcătuit din bucătarul cantinei şcolii, Gavril Semjéni, un părinte şi din fosta bibliotecară Maria Gurzău Iova. Concurenţii au fost răsplătiţi cu struguri, iaurt şi alte delicatese. 


Penultima zi din cadrul săptămânii sănătăţii a inclus activităţi de prevenire a consumului de noi substanţe. Activităţile în cadrul campaniei au constat în organizarea întâlnirii cu poliţistul Ioan Ruja, care le-a vorbit despre efectele devastatoare ale drogului. Până ce elevii cursului superior au dezbătut această temă, copiii din cursul inferior au pregătit planşe de carton cu titlul „Trăieşte sănătos!”.
Ultima zi a proiectului a avut motoul „Mediu sănătos”. Elevii şcolii, împreună cu profesorii au adunat deşeuri din jurul şcolii generale. Ei au ocrotit mediul, au făcut curăţenie în jurul lor, a conturat învăţătoarea Florica Ruja.
A.C.

Comentarii

Trimiteți un comentariu