Concursul de ortografie „Gheorghe Martin - Cei mai buni elevi s-au întrecut în scris, la limba română

Şcoala generală din Micherechi a organizat şi în acest an, în cadrul Săptămânii limbii materne, un concurs de ortografie. Concursul de ortografie dedicat amintirii regretatului profesor Gheorghe Martin, a dorit să adune la Micherechi elevi ai tuturor şcolilor generale din Ungaria în care se predă limba română. În 2011, la această invitaţie au răspuns afirmativ doar şcolarii din Bătania, Chitighaz, Jula şi Micherechi. Cei 20 copii care au participat la concursul din 23 noiembrie cu siguranţă sunt cei mai buni la limba română, din toate şcolile noastre!

Îndrumări înainte de concurs
„Cu trei ani în urmă, la iniţiativa profesorilor Gheorghe Netea şi Zoltan Ruja, şcoala a înfiinţat un concurs pe ţară care poartă numele regretatului profesor şi inspector Gheorghe Martin. La această competiţie au fost invitate toate şcolile româneşti din ţară şi şcolile unde de româna se predă ca obiect de studiu”, a deschis manifestarea Ana Benye, directoarea adjunctă din Micherechi, care şi-a exprimat regretul pentru că doar patru şcoli s-au înscris la concurs. „Îmi pare foarte rău pentru că celelalte şcoli nu ne-au acceptat invitaţia. Merită a medita asupra acestui fapt! Suntem mândri că acest concurs este singurul în cadrul căruia elevii dau dovadă de cunoştinţele adevărate, adică nu te poţi pregăti acasă pentru aceste probe.”
La eveniment a participat cu drag şi de data aceasta şi soţia profesorului Gheorghe Martin, doamna Maria Martin, învăţătoare pensionară, care a dat câteva sfaturi concurenţilor: „Fii ochi şi urechi! Fii atent ce ai de făcut! Dacă ştii ce ai de făcut, te pune la treabă. Dar înainte, te gândeşti ce scrii. Scrii frumos, corect şi ordonat. După ce ai terminat, ia-ţi foaia, controlează-te. Dacă ţi-ai făcut datoria, stai liniştit. Iar în timp ce voi lucraţi, noi vă ţinem pumnii şi vom aştepta rezultatele. Doamne ajută!”


Probe serioase
Testele au fost întocmite de şefa Catedrei de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Seghedin, dr. Mihaela Bucin, care a prezentat participanţilor testele. „Mulţumim foarte mult şcolii din Micherechi, pentru că are încă puterea şi voinţa de a organiza acest concurs. Eu nu consider o problemă că în anul acesta nu s-au prezentat mai mulţi. Faptul că au venit copii numai din aceste patru şcoli – care sunt şcolile cu adevărat româneşti în Ungaria – înseamnă că acest concurs este considerat serios şi sever. Se cunoaşte deja faptul că nu este un lucru superficial, de suprafaţă. Cei care participă la acest concurs ştiu cu adevărat mai bine limba română decât alţii şi totdeauna şi premiile au fost pe măsură. Testele au şapte exerciţii, toate sunt cu teme de ortografie, ce vor fi apoi corectate conform gramaticii limbii române literare. Testele au fost alcătuite în conformitate cu examenele de limbă română, în aşa fel încât pentru fiecare elev să fie şi un exerciţiu pentru viitoarele examene de limba română.” Doamna profesoară Mihaela Bucin a mai atras atenţia că, spre deosebire de anii trecuţi, acum nu va fi dictare, ci se va întocmi o compunere tematică, după o fotografie. Copiii au fost încurajaţi şi de consulul Răzvan Ciolcă de la Consulatul General al României la Seghedin.
Elevii din clasele 5–6 şi 7–8 au intrat în două săli, unde au rezolvat testele şi şi-au scris compunerile. Munca a durat aproape două ore. După ce concurenţii au terminat lucrările, juriul s-a retras pentru corectarea lor, iar copiii au fost invitaţi la joacă, să se cunoască şi să exerseze limba română şi prin comunicare.


Premii pe măsură
La corectarea lucrărilor au contribuit, alături de profesoara Mihaela Bucin, lectorii din România la catedra de română din Seghedin, doamna conferenţiar dr. Elena Sandu şi doamna Maria Gavra, dar şi doamna profesoară pensionară Anamaria Dulău Cozma din Micherechi. Deşi concurenţii au fost mai puţini în acest an decât în anii anteriori, timpul de corectare a lucrărilor a luat mai multe ore, pentru că subiectele au fost mai grele. Potrivit preşedintei juriului, doamna Bucin, juriul s-a străduit să acorde cât mai multe premii, iar fiecare concurent a primit câte o diplomă de participare şi o Biblie ilustrată pentru copii, din partea Bisericii Baptiste din Micherechi, care este implicată într-un proiect românesc de distribuire a Bibliilor.
Premiile speciale pentru compuneri din partea Catedrei de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Seghedin şi a Asociaţiei Culturale a Românilor din Seghedin au primit Patricia Diana Bogdan şi Lois Ruja. Premiul „Foaia românească” pentru originalitatea compunerii a fost acordat elevei Hajnal Putin. Premiul „Cronica” pentru originalitatea compunerii l-a primit Victor Iova. Menţiune au primit Nicoleta Solcan şi Emese Ficior. Clasamentul celor două categorii este următorul:

Clasele 5–6
Locul I – Vanesa Veres
Locul II – Estera Ardelean
Locul III – Andreea Olteanu

Clasele 7–8
Locul I – Anita Laszlo
Locul II – Carina Iuhas
Locul III – Maria Olteanu


Doamna Maria Martin a dorit să înmâneze un premiu special în bani unui elev din Micherechi care face cinste şcolii sale şi localităţii în care s-a născut, iar colectivitatea a decis ca premiul special să fie primit de către Lois Ruja.
După ce concurenţii au fost premiaţi, toată lumea a intonat un colind pentru sărbătorile care se apropie. Conducerea şcolii şi-a exprimat şi ea recunoştinţa faţă de persoanele care s-au implicat în organizarea şi buna desfăşurare a celei de-a 3-a ediţii a Concursului de ortografie „Gheorghe Martin” din Micherechi, invitându-le să participe şi la ediţia următoare.
R. Pătcaş

Comentarii