„Poveşchile lu' Bace Toghiere” şi mămăligă la Seghedin

Tradiţionala întâlnire de Moş Nicolae a românilor din Seghedin a fost organizată la sfârşitul săptămânii trecute, pe 9 decembrie, de Autoconducerea Românilor din Seghedin, în colaborare cu filiala din Seghedin a Institutului Cultural Român din Budapesta şi Catedra de limba română a Universităţii din Seghedin. Serata s-a desfăşurat în aceeaşi atmosferă plăcută ca şi în anii precedenţi, la restaurantul Aranyhal, dovedindu-se din nou a fi o întâlnire plăcută, iar mămăliga lui Petru Cîmpian a fost o adevărată atracţie pentru toţi invitaţii la eveniment.
Întâlnirea a debutat cu un scurt concert de colinde, interpretate de un quartet format din Szécsi Edit şi Silvia Cora – voce, Nagy Imre Erik – pian, Zsóri Sammy Gábor – chitară, de la Universitatea din Seghedin. Pe lângă colindele tradiţionale cunoscute de publicul prezent, interpreţii au cântat şi două colinzi în primă audiţie, muzica Nagy Imre Erik, versuri prof. Mihaela Bucin.
După urările de bun venit ale domnului Gheorghe Petruşan, preşedintele Autoguvernării româneşti şi cuvintele de prietenie adresate publicului de domnul consul Dan Constantin, de la Consulatul General al României la Seghedin, atmosfera serii a continuat cu un spectacol de poezie, snoave şi colinde interpretate de Gheorghe Hodrea, din Arad, autorul snoavelor cu Bace Toghiere. Parte real, parte imaginar, bace Toghiere este personajul principal din „Poveşchile lu' Bace Toghiere”, scurte povestioare hazlii, care nu fac altceva decât să readucă ascultătorii în lumea satului de azi, dar mai cu seamă de altădată, printre tradiţiile şi obiceiurile cu care au crescut atâtea generaţii. Presărate cu multe cuvinte vechi, poveştile nu sunt doar aducătoare de zâmbete sau chiar hohote de râs, ci ele vin să împrospăteze în minţile şi sufletele ascultătorilor amintirile anilor frumoşi petrecuţi la ţară, casele vechi, uliţele satului, laviţele de la uliţă, chipuri de oameni, obiceiuri, fel şi fel de mâncăruri. Astfel, poeziile şi poveştile spuse de Bace Toghiere şi ale nepotului său Togheraş (deoarece bace Toghiere nu a venit la Seghedin singur), nu au adus doar zâmbete pe feţele ascultătorilor, ci au împrospătat în mintea şi sufletul lor amintirile anilor frumoşi petrecuţi în copilărie sau în casa bunicilor.
Bace Toghiere a fost invitat la Seghedin de către Filiala din Seghedin a ICR Budapesta. („Bace Toghiere” a pornit „la drum” în luna aprilie a anului 2007, despre poveştile şi activitatea acestuia inventatorul personajului Bace Toghiere, Gheorghe Hodrea o să povestească într-un interviu pe care-l vom publica în numărul de Crăciun al revistei noastre). Serata s-a încheiat, ca de fiecare dată, cu mult aşteptata gustare tradiţională „mămăligă a la Cîmpian”. Întâlnirea s-a încheiat cu discuţii amicale într-o atmosferă frumoasă a colindelor.
Invitaţii de onoare ai serii au fost domnul ambasador Victor Micula şi soţia sa Cristina Micula, Lucian Casone, secretar 1 al Ambasadei României la Budapesta, domnii consuli Dan Constantin şi Răzvan Paul Ciolcă de la Consulatul General al României la Seghedin, consulul general al României la Jula, Călin Cămărăşan, Brînduşa Armanca, directorul ICR Budapesta şi reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Seghedin, Micherechi, Cenad, Chitighaz şi Jula.
A.B.

Comentarii

  1. Mulţămim niamurilor dî la Foaia Românească păntru articol! Tuturor vă doresc sărbători fericichie şi multă sînătachie!
    Doamnie ajută-nie la tăţ'!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu