Din câţi bani vor funcţiona în 2012 autoguvernările românilor?

Secretariatul de Stat pentru Relaţiile cu Bisericile, Naţionalităţile şi Societatea Civică din cadrul Ministerul Administraţiei Publice a dat publicităţii pe 9 februarie 2012 sumele din care vor funcţiona în acest an autoguvernările naţionalităţilor din ţară. Astfel, autoguvernările româneşti locale vor avea un buget de bază de 214.689 forinţi, iar autoguvernările judeţene (în cazul românilor numai în judeţele Bichiş şi Bihor există astfel de autoguvernări) vor gospodări din suma de bază de 429.378 forinţi.
Fiecare autoguvernare îşi va putea întregi aceste fonduri de funcţionare prin subvenţia acordată pe bază de activitate. Pentru a obţine sprijin în plus, fiecare autoguvernare va trebui să depună o cerere la care să fie ataşate toate procesele verbale din anul anterior şi un plan de lucru pe anul în curs.
Bugetul de bază al Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria pe acest an este de 89,6 milioane, din care 36,7 milioane de forinţi sunt destinaţi presei scrise (împărţiţi în egală măsură pentru Foaia românească şi Cronica). Pentru funcţionarea AŢRU se dă din bugetul de la stat 52,9 milioane de forinţi.
Tot prin Autoguvernarea pe Ţară primeşte finanţare şi Centrul de Documentare şi Informare, care în 2012 va gospodări din suma de 19,7 milioane de forinţi, cu 2,5 milioane mai mult decât anul trecut. Motivul este că AŢRU a trebuit să angajeze din acest an şi un specialist în domeniul învăţământului, care să răspundă pentru munca de specialitate de la şcolile româneşti din Ungaria.
E.I.

Comentarii