ORTODOXIA: PS Siluan a slujit în Catedrala patriarhală din Bucureşti

În Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi, a treia din perioada Triodului, cea din 19 februarie, Sfânta Liturghie din Catedrala patriarhală din Bucureşti a fost oficiată de ierarhi din diaspora românească: ÎPS Părinte Nicolae, Arhiepiscopul Ortodox Român al celor două Americi, alături de PS Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix şi de PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.
În cuvântul său de învăţătură, ÎPS Nicolae a vorbit despre răsplata celor buni şi pedeapsa celor răi. „Sfânta Biserică ne îndeamnă în această duminică a treia a Triodului să luăm aminte la faptele noastre căci la sfârşitul veacurilor Hristos Domnul va veni întru slavă şi ne va judeca pe fiecare după faptele, după gândurile, după modul cum L-am căutat pe Dumnezeu şi ne-am aplecat privirea către semenul nostru. Cei care i-au îmbrăcat pe sărmani, au dat de mâncare celor înfometaţi, i-au cercetat pe cei bolnavi şi în temniţă vor intra întru Împărăţia cea veşnică pregătită celor aleşi ai Domnului. Ceilalţi care nu au făcut aceste fapte vor primi pedeapsa cea veşnică”.
În zilele noastre, a mai arătat Înaltpreasfinţia Sa, numărul oamenilor aflaţi în nevoi şi suferinţă este din ce în ce mai mare. „Sunt multe trebuinţe în lumea noastră, este multă sărăcie, este multă boală şi poate că nu avem totdeauna cum să ajutăm material pe cel aflat în neputinţă. Dacă nu avem mulţi bani putem să-l ajutăm cu cuvântul şi cu vorba pe cel care se află în neputinţă. Putem să ne aplecăm să-i întindem o mână să nu se mai simtă singur. Putem să îl însoţim o vreme ca să îi ridicăm greutatea acestei mari poveri care este singurătatea”.
Duminica a treia din perioada Triodului este numită şi a Lăsatului Sec de Carne. Începând de luni, 20 februarie, creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Albă. În această săptămână nu se mai consumă carne, iar în zilele de miercuri şi vineri se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte. În calendarele bisericeşti, pentru aceste zile apare menţiunea harţi, un termen popular care desemnează zilele de dezlegare a postului. Este o săptămână pregătitoare pentru Postul Mare şi aminteşte de perioada petrecerii lui Adam şi Eva în grădina Edenului, când mâncau numai ce le oferea făptura în mod natural. Perioada se încheie cu Duminica izgonirii strămoşilor neamului omenesc din Rai.
În această săptămână nu se fac nunţi şi petreceri, iar duminică, este obiceiul ca credincioşii să-şi ceară iertare. Postul Mare sau al Sfintelor Paşti va începe, luni, 27 februarie.
A.B.

Comentarii