Premii pentru profesorii Catedrei de Română de la Seghedin

Prilejuit de aniversarea naşterii scriitorului Ioan Slavici (Şiria, 18 ianuarie 1848), pe 27 ianuarie, la sediul Consulatului General al României de la Seghedin a avut loc un eveniment organizat în colaborare cu Catedra de Română a Universităţii din Seghedin şi cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
În ultimii şapte ani, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” a hotărât acordarea unor premii pentru acele persoane care contribuie în mod deosebit la dezvoltarea literaturii române. Pentru început, aceste premii au fost acordate studenţilor şi, în general, tinerilor care au debutat în literatură, mai târziu valoarea acestor distincţii devenind tot mai ridicată, în anii precedenţi prestigiosul premiu fiind acordat unor personalităţi ca fostul preşedinte al Academiei Române, Eugen Simion, şi fiului cunoscutului om de literatură Tudor Arghezi, Baruţu Arghezi.
După cum a precizat în deschiderea evenimentului conf. univ. dr. Marius Grec, decanul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative, în acest an premiile literare anuale „Ioan Slavici” şi „Mihai Eminescu” au fost acordate profesorilor Catedrei de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Seghedin, doamnei conf. univ. dr. Mihaela Bucin şi doamnei prof. Maria Gavra. Înainte de înmânarea acestor premii, decanul Marius Grec şi-a cerut permisiunea de a înmâna două distincţii: „Placheta de aur” a Universităţii „Vasile Goldiş”, gerantului interimar Nicolae Dan Constantin, de la Consulatul General al României la Seghedin şi „Globul de aur” cu sigla Universităţii de Vest, viceconsulului Răzvan Paul Ciolcă.



În continuare a fost transmis celor prezenţi mesajul prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad de către profesorul Marius Grec: „Sunt deosebit de onorat să vă transmit, în numele Senatului Universităţii de Vest »Vasile Goldiş« din Arad şi al meu personal, întreaga consideraţie şi preţuire pentru buna colaborare culturală dintre Universitatea noastră şi comunitatea românească din Seghedin. Universitatea de Vest »Vasile Goldiş« din Arad, prin hotărâre de Senat, acordă anual, în luna ianuarie, premiile literare »Mihai Eminescu« şi »Ioan Slavici« unor personalităţi care contribuie la promovarea culturii române. Manifestarea culturală de la Consulatul Român din Seghedin, prin care sărbătorim doi clasici ai literaturii române: Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850, la Ipoteşti) şi Ioan Slavici (n. 18 ianuarie 1848, la Şiria), constituie un excepţional prilej de cooperare culturală transfrontalieră. Sunt remarcabile ideile despre nevoia de unitate sufletească în publicistica eminesciană, prin care Eminescu recomandă »continuarea apropierii de civilizaţia europeană« şi »armonizarea relaţiilor cu Europa prin cultură«. Alături de Eminescu, Creangă şi Caragiale, Ioan Slavici reprezintă unul din momentele de atitudine ale prozei româneşti, iar sub raport psihologic, constanta ardeleană a spiritualităţii româneşti. În semn de preţuire a activităţii de promovare a culturii scrise în rândul studenţilor de la Universitatea din Seghedin, catedra de limba română, Comisia Culturală din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Umaniste, Politice şi Administrative a Universităţii de Vest »Vasile Goldiş« din Arad a hotărât acordarea Premiului »Ioan Slavici«, doamnei conf. univ. dr. Mihaela Bucin de la Universitatea din Seghedin şi a Premiului »Mihai Eminescu«, doamnei prof. Maria Gavra.”
Cu această ocazie, la Consulatul General al României la Seghedin a fost organizată şi o expoziţie de artă fotografică, intitulată Instantanee de la filmările ecranizării romanului „Pădureanca” de Ioan Slavici a profesorului Virgiliu Jireghie, prezentarea fiind făcută de către profesorul Horia Truţă, directorul Arhivelor Naţionale Arad, iar întâmplări din culisele filmărilor au fost povestite de însuşi autorul imaginilor. Consulul Răzvan Paul Ciolcă a făcut la rândul său o prezentare a filmului „Pădureanca”, un film de excepţie, regizat de Nicolae Mărgineanu în 1985, după un scenariu de Augustin Buzura, având în rolurile principale actori inegalabili ca Adrian Pintea, Victor Rebegiuc şi Manuela Hărăbor.
Evenimentul a continuat cu discuţii amicale şi cu povestiri din lumea mirifică a ecranizării nuvelei „Pădureanca”, deoarece trei persoane dintre cele de faţă au fost prezente la filmările din localitatea Socodor: domnul Virgiliu Jireghie, domnul Horia Truţă şi domnul Teodor Tocăian, de la Consulatul din Seghedin. De perioada filmărilor şi-a amintit şi profesorul Petru Weber, originar din Curtici, localitate în care se desfăşoară acţiunea nuvelei. Am aflat astfel că filmul „Pădureanca” nu a fost turnat la Curtici, cum ar fi cerut scenariul, fiindcă satul avea… prea mulţi stâlpi de înaltă tensiune şi prea multe drumuri asfaltate!
Expoziţia de fotografii poate fi văzută la sediul Consulatului din Seghedin până în data de 20 februarie a.c.
Iulia Kaupert

Comentarii