„Strângeri de mâini” 2012 - Arad şi Jula au multe proiecte comune

Ediţia a 17-a a tradiţionalei manifestări „Strângeri de mâini” Jula–Arad s-a desfăşurat vineri, 27 ianuarie, la primăria oraşului bichişean, la eveniment participând reprezentanţi ai administraţiilor locale din cele două oraşe, consilieri locali, oameni de cultură, reprezentanţi ai societăţii civile, etc. Şedinţa festivă a fost deschisă de primarii celor două localităţi înfrăţite, Görgényi Ernő, primarul oraşului Jula şi Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, care au remarcat în alocuţiunile lor colaborarea fructuoasă dintre cele două localităţi, inclusiv în plan social şi economic.
Dacă în urmă cu mulţi ani această relaţie dintre cele două oraşe era interesantă pentru apropierea oamenilor din cele două ţări şi pentru a detensiona anumite relaţii care au fost în anii ’90, primarul oraşului Arad a mărturisit că în acest moment se poate discuta de proiecte majore ale celor două comunităţi, de fonduri europene pe care le atrage atât Aradul cât şi oraşul Jula, iar perspectiva relaţiilor dintre cele două oraşe vor fi exact pe zona de dezvoltare, de comunicare din punct de vedere cultural.
Legat de proiectele judeţului Arad, Gheorghe Falcă ne-a mărturisit următoarele: „La nivel de proiect, împreună cu oraşul Jula avem pista pentru biciclete, finanţată de Uniunea Europeană, care este deja în stadiul de implementare, lider de proiect fiind Aradul. Acesta este un proiect care vine în strategia de dezvoltare a celor două oraşe. Până în 30 ianuarie depunem un nou proiect între cele două oraşe pentru finanţare din fondurile UE pentru modernizarea spaţiilor verzi. Evident că din punct de vedere al municipiului Arad, oraşul nostru are proiecte mari, fiindcă noi avem un buget de peste 120 de milioane de euro, buget care ne permite ca peste 50% din valoarea lui să meargă în dezvoltarea infrastructurii. Anul trecut în luna decembrie am reuşit să realizăm un obiectiv aşteptat de mult de arădeni, autostrada Arad–Timişoara, iar anul acesta finalizăm centura în regim de autostradă a municipiului Arad, unde vom avea patru intrări în municipiul Arad de pe această centură, lucru care ne va rezolva o mare problemă de trafic. Mai mult de atât, aşteptăm ca autostrada Arad–Nădlac, care are finalizare în aprilie 2013, să aducă noi beneficii atât din punct de vedere al confortului, dar şi din punct de vedere al relaţiei româno-maghiare”. Gheorghe Falcă ne-a mai spus că sunt dispuşi să ajute activitatea culturală a oraşului Jula, dar a vorbit şi despre ajutorul şi experienţa colegilor de la Jula de care a profitat în special pe zona urbanistică, pentru reamenajarea unor pieţe publice, a unor zone pietonale.
Partea a doua a manifestării de la Jula a fost rezervată discuţiilor pe secţiuni, comisiile de specialitate ale consiliilor locale din cele două oraşe discutând probleme de cultură, sănătate, educaţie şi viaţă civică, de urbanism, finanţare, proiecte şi infrastructură.
Întâlnirea de la Jula a continuat cu vizitarea zonei de nord a oraşului şi a şcolii generale „Implom”, unde învaţă peste 600 de copii, instituţie nou renovată din fonduri obţinute din proiecte. Ultimul obiectiv vizitat a fost Castelul de la Vareu.
Prima acţiune cu denumirea generică de „Strângeri de mâini” a avut loc în anul 1994. De atunci, reprezentanţii celor două oraşe se întâlnesc anual, manifestările desfăşurându-se alternativ, în Arad şi în Jula, în acest an fiind rândul oraşului bichişean, Jula.
A.B.

Comentarii