Ce aduce Legea Civilă pentru organizaţiile româneşti din Ungaria?

Prima zi a acestui an a adus multe noutăţi şi schimbări şi în viaţa societăţii civile din Ungaria, prin Legea CLXXV din 2011 privind dreptul asocierilor, al funcţionării şi sprijinirii organizaţiilor civile (cum este cunoscută mai pe scurt: Legea Civilă). Guvernul de la Budapesta a creat recent o pagină specială pe internet (www.civil.kormany.hu), care oferă informaţii concrete despre aceste schimbări. Guvernul promite că în viitor, prin această nouă lege, funcţionarea organizaţiilor civile va fi mai puţin birocratizată. Noutatea fundamentală a Legii Civile este că, în viitor, în loc de „organizaţie socială” se va folosi expresia de „organizaţie civilă”. Organizaţiile civile sunt: societatea civilă, asociaţia şi fundaţia. Societatea civilă apare ca o noutate în lege, însemnând o grupare a unor persoane cu aceleaşi interese comunitare, fără scopuri economice, şi care este o formă mai lejeră decât asociaţiile, deoarece societatea civilă nu trebuie înregistrată la tribunal.
Noua Lege Civilă nu aduce multe schimbări în ceea ce priveşte înfiinţarea organizaţiilor civile, ci mai ales în funcţionarea lor după înfiinţare. Sunt strict reglementate condiţiile pentru ca o organizaţie civilă să devină sau să rămână „de utilitate publică”. Foarte multe dintre organizaţiile care până acum au fost de utilitate publică (de exemplu, puteau obţine de la contribuabili acel 1% din impozit), în viitor nu vor mai fi.
Noua Lege Civilă va afecta şi viaţa asociaţiilor, fundaţiilor româneşti din Ungaria. Controlul central al organizaţiilor civile va fi mult mai strict, în caz de nefuncţionare, ajungându-se foarte la uşor la desfiinţarea acestora.
E.I.

Comentarii