Parada măştilor la instituţiile noastre româneşti

Zilele trecute în mai multe şcoli şi grădiniţe au fost organizate petreceri de carnaval. Copiii de la grădiniţa din Oraşul Mare Românesc din Jula au încercat să alunge iarna din oraş. Nora Cefan, studentă în anul III la Facultatea din Sarvaş a prezentat împreună cu câţiva copilaşi două scenete în limba română: „Iarnă, du-te acum cu bine” şi „Treci iute furtună, vin-o vreme bună.” Fetele îmbrăcate în costume de prinţese, vedete sau vrăjitoare, iar băieţii deghizaţi în costume de animale, superman şi personaje de filme s-au distrat de minune prezentându-şi fiecare costumul în faţa colegilor de grupă. Copiii au gustat din gogoşii şi dulciurile servite de către părinţi, pregătite special pentru această petrecere. 


Copilaşii din cele cinci grupe ale grădiniţei din Chitighaz s-au distrat de luni până joi, aproape toată săptămâna din perioada 20–23 februarie. În fiecare zi a sărbătorit tot altă grupă. În aplauzele părinţilor, copiii costumaţi au păşit sfios pe podiumul improvizat dând startul petrecerii. Copiii îndrumaţi de educatoarele lor au prezentat mici scenete, cântece şi poezii.


Direcţiunea Şcolii generale din Jula a organizat petrecerea de carnaval pe 21 februarie. Două eleve din clasa a opta, Petra Kávási şi Patricia Roşu, moderatoarele carnavalului, au invitat pe scenă rând pe rând clasele din ciclul primar şi gimnazial, fiecare clasă participantă prezentându-se cu o piesă de teatru sau scenetă. La finalul programului, fiecare clasă a fost răsplătită cu tort şi jucării, donate de către Autoguvernarea Românească locală.


Vineri, 24 februarie, elevii şcolii generale din Micherechi au uitat pentru câteva ore de lecţii şi au participat la un carnaval extrem de vesel. Elevii au dat dovadă şi în acest an de talentul lor de confecţionare a costumelor variate şi interesante. Petrecerea s-a desfăşurat la Căminul cultural, unde fiecare şi-a prezentat măştile în faţa juriului. A urmat apoi premierea măştilor, tombolă şi distracţie.


Vineri, 24 februarie, la Şcoala şi Grădinita Română „Lucian Magdu” din Bătania au avut loc serbările de carnaval. La grădiniţă, copilaşii grupei mici au avut ocazia să exerseze recitarea şi performanţa în public, la un „Carnaval al florilor”. Toată grădiniţa a fost împodobită cu flori. În sala neîncăpătoare, invitaţii au urmărit o poveste a unui prinţ care dorea să o cucerească pe mofturoasa Prinţesă a florilor. A fost ajutat de zambile, crini, lalele, trandafiraşi, brânduşe, dar şi de pitici şi clovni, iar până la urmă toţi au dansat, costumaţi în personajele preferate, la marea petrecere de final. La scoală, părinţii au privit încântaţi costumele foarte reuşite ale copiilor, au aplaudat un minunat dans hawaiian al elevilor clasei întâi şi au râs în hohote la minunata interpretare a schiţei „Vizita”, de Ion L. Caragiale. Sărbătoarea s-a încheiat cu prezentarea costumelor, servirea unei gustări şi o tombolă care a avut mai multe obiecte interesante.
A.C.



Comentarii