Arhivişti români şi maghiari în vizită la Episcopia Ortodoxă Română din Jula

O delegaţie formată din arhivişti români şi maghiari de la Arhivele Naţionale de Stat şi de la diferite arhive judeţene din România şi Ungaria, au făcut o vizită la Catedrala şi la Episcopia Ortodoxă Română din Jula. Delegaţia condusă de domnul Erdész Ádám, directorul Arhivelor judeţului Bichiş, a fost primită în Catedrala „Sân’ Nicoară” de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, Părintele Vicar Pavel Ardelean şi doamna Emilia Martin, directorul Muzeului „Erkel Ferenc” din Jula.
Membrii delegaţiei fac parte dintr-o comisie mixtă de lucru, româno-maghiară, care a avut o întrunire de lucru la Jula, în cadrul unui proiect transfrontalier. Obiectivul proiectului este studierea documentelor din Arhivele Naţionale ale Statului, de la Bucureşti şi Budapesta, dar şi din diferite arhive judeţene, privitoare la istoria comună a începutului secolului 20. Munca lor va urma să fie concretizată la începutul anului 2014, într-o expoziţie cu diferite materiale de arhivă, precum şi în nişte volume bilingve, româno-maghiare, care vor fi editate la nivel judeţean, în cele două ţări.
După ce au trecut pe la mai multe obiective importante din oraşul Jula, oaspeţii au vizitat Catedrala şi Reşedinţa Episcopală, care adăposteşte şi Arhiva Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. Despre istoricul catedralei şi al comunităţii româneşti din oraş, despre viaţa bisericească a românilor din Jula şi a Episcopiei le-a vorbit oaspeţilor părintele vicar Pavel Ardelean şi Preasfinţitul Episcop Siluan, iar colecţia de obiecte vechi bisericeşti şi Arhiva Episcopiei a fost prezentată de către doamna Emilia Martin, care împreună cu muzeologul Elena Csobai de două decenii se ocupă de colecţia bisericească.
A.B.

Comentarii