25 de concurenţi la concursul de povestire „Vasile Gurzău” din Micherechi

Anul acesta s-a împlinit un deceniu de când s-a organizat primul concurs de povestire la Micherechi. Manifestarea înfiinţată la iniţiativa Mariei Iova, bibliotecară pensionară, este organizată în fiecare primăvară cu ocazia zilei de naştere a povestitorului Vasile Gurzău. Elevii şcolii generale din Micherechi, împreună cu cadrele didactice s-au adunat pe 10 mai, la Casa de Cultură „Gheorghe Dulău”, la cea de-a 10-a ediţie a concursului de poveşti, care poartă numele povestitorului local. Anul acesta au deschis drumul spre lumea de basm cei mai talentaţi 25 de povestitori din clasele 1−8 ai şcolii generale locale.

Dacă un concurs ajunge la a zecea ediţie, atunci se poate spune că deja a devenit o tradiţie. A păstra tradiţiile înseamnă a fi mândri de înaintaşii noştri. Mesajul poveştilor a fost lupta dintre bine şi rău, la care sfârşit învinge binele. Evenimentul de vinerea trecută a fost moderat de elevele de clasa a opta, Ana Bodnar şi Carina Iuhas, care au povestit cele mai importante momente din viaţa lui Vasile Gurzău, despre care s-a spus că a dus mai departe tradiţia basmelor populare ale regiunii. La acest material s-a adăugat materialul folcloric cunoscut în timpul serviciului militar, într-un mediu maghiar. Ceea ce dă o importanţă mare basmelor lui Vasile Gurzău este că ele conţin mai multe teme şi motive necunoscute până azi. În anul 1965 a primit premiul de „Maestru al artei populare”. 






Din prima poveste spusă de elevul de clasa întâi, Beniamin Somogyi, cu titlul „Boierul şi sluga”, am aflat despre faptul că de când le place boierilor să-şi angajeze slujnice. Din categoria clasele 1–2 s-au ales mulţi povestitori talentaţi care au povestit despre elefantul curios, şoricelul cel prostuţ, bătrânuşa şi spiriduşul, prostia omenească, ş.a.m.d. Ultima concurentă a concursului a fost talentata povestitoare Carina Iuhas, care participă la acest concurs de când era de clasa întâi. Participând la toate concursurile s-a clasat aproape întotdeauna pe locul întâi.
După concurs, în timp ce membrii juriului – din care a luat parte nepoata povestitorului, Maria Gurzău Czeglédi, directoarea liceului „N. Bălcescu” din Jula, Maria Martin, Anamaria Dulău Cozma, Maria Iova şi Gheorghe Netea – au decis despre clasamentul final al concurenţilor, s-au depus coroane de flori la placa lui Vasile Gurzău, care se află pe peretele bibliotecii. Directoarea şcolii generale, Ana Rocsin Sárközi, i-a răsplătit cu o diplomă de participare şi cu o ciocolată nu numai pe cei 25 de participanţi la concurs dar şi pe cadrele didactice care au pregătit elevii pentru concurs: Eva Mihuţ Pătcaş, Florica Ruja, Maria Martin, Maria Martin Puskár, Ana Netea Benye şi Dumitru Boca. Toţi participanţii la concurs au primit diplome, iar cei clasaţi pe primele trei locuri au avut parte şi de cadouri. Învăţătoarea pensionară Maria Martin a apreciat munca elevilor: „Mi-a făcut o mare plăcere să fiu iarăşi în mijlocul vostru, dar cea mai mare bucurie pentru mine a fost că astăzi concursul de poveşti a ajuns la a zecea ediţie. Va rămâne în amintirea noastră totdeauna că aici, la Micherechi, mai sunt mulţi copii care vorbesc limba română. Ne amintim totdeauna cu regret de cel care a fost Vasile Gurzău, ale cărui poveşti spuse în grai micherechian le-am ascultat de multe ori cu copiii laolaltă. Ne-am bucurat că aţi participat atât de mulţi, dar vă doresc ca la anul să vă prezentaţi şi mai mulţi”, i-a încurajat învăţătoarea pensionară Maria Martin, stimulându-i să vorbească cât mai mult limba română acasă cu părinţii, dar şi între ei.
Nepoata povestitorului Vasile Gurzău, Maria Gurzău Czeglédi, participă în fiecare an la concursul de povestire cu sentimente pline de nostalgie: „Am venit cu multă bucurie să iau parte din juriul concursului dedicat bunicului meu Vasile Gurzău. Sunt foarte bucuroasă că aici, în satul meu natal, de unde mi se trag rădăcinile şi unde am învăţat şi eu de la părinţii mei graiul bihorean, mai sunt copii care recită foarte frumos în limba noastră maternă. Unii au spus poveşti pline de haz şi de veselie chiar în grai cu câteva ungurisme, dar într-un grai autentic. Alţii au spus poveşti din literatura populară română, într-un limbaj foarte cizelat, în limba literară. Ceea ce este foarte îmbucurător pentru mine este că unii au prezentat poveşti din repertoriul lui Vasile Gurzău. Generaţia mică, copiii din clasele ciclului primar au povestit cu multă însufleţire, iar unele fete şi fecioraşi au spus poveştile frumos şi autentic cu afinitate spirituală profundă”, ne-a mărturisit Maria Gurzău Czeglédi, directoarea liceului „N. Bălcescu” din Jula.

Clasele 1–2:
Locul I: Melania Miron
Locul II: Marc Toszeczki
Locul III: Petru Iova

Clasele 3–4:
Locul I: Ruben Martin
Locul II: Dora Nagy
Locul III: Kevin Miron

Clasele 5–6:
Locul I: Vanesa Iurasoc
Locul II: Timotei Igaş
Locul III: Debora Gherasim

Clasele 7–8:
Locul I: Carina Iuhas
Locul II: Alexandra Bigu
Locul III: Estera Gherman

Juriul a acordat premiul special al revistei „Cronica” pentru David Croitor şi menţiune elevilor Sebastian Iuhas şi Beniamin Somogyi.
A. Cioca

Comentarii