PS Episcop Siluan la alegerea şi instalarea noului Preşedinte al Ungariei

Miercuri, 2 mai, la Palatul Parlamentului din Budapesta a avut loc alegerea noului Preşedinte al Ungariei, de către membrii Parlamentului Ungar, în prezenţa reprezentanţilor corpurilor diplomatice acreditate la Budapesta, ai cultelor recunoscute în Ungaria şi ai presei.
Pentru prima dată, după aprobarea şi intrarea în vigoare cu data de 1 ianuarie 2012 a noii Legi a Cultelor din Ungaria, la acest eveniment au fost invitaţi şi reprezentanţii cultelor recunoscute de către Stat, între care se numără şi cele cinci jurisdicţii ortodoxe din Ungaria: Eparhia Ortodoxă Maghiară, Exarhatul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice, Eparhia Ortodoxă Sârbă din Ungaria, Eparhia Ortodoxă Română din Ungaria şi Eparhia Ortodoxă Bulgară din Ungaria.
Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a fost reprezentată de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, iar dintre celelalte jurisdicţii ortodoxe au mai fost reprezentate prin clerici Eparhia Ortodoxă Maghiară şi Exarhatul pentru Ungaria al Patriarhiei Ecumenice. A fost prezent, de asemenea, Cardinalul Erdő Péter, conducătorul Bisericii Romano-Catolice din Ungaria, conducători ai celorlalte Biserici Reformate din Ungaria, dar şi reprezentanţi ai altor culte. Între reprezentanţii corpurilor diplomatice prezente s-a numărat şi dl. Victor Micula, Ambasadorul României la Budapesta. Din membrii Parlamentului face parte şi dl. Gheorghe Şimonca, Primarul român al localităţii Otlaca-Pustă.



În urma votului Parlamentului, noul Preşedinte al Ungariei va fi Dr. Áder János, de profesie avocat, care în ultimii ani a ocupat funcţia de deputat în Parlamentul European, reprezentând Ungaria. După depunerea jurământului şi discursurile oficiale, în cinstea noului preşedinte a fost oferită o recepţie, la care au fost invitaţi toţi participanţii la eveniment.
Alegerea noului Preşedinte al Ungariei, în prezenţa reprezentanţilor tuturor cultelor recunoscute în Ungaria, constituie o garanţie în plus a respectului şi sprijinului de care se bucură din partea Statului cultele care îşi desfăşoară activitatea în această ţară – se arată printr-un comunicat de presă redactat de Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Comentarii