Sărbătoare la Otlaca-Pustă cu ocazia hramului bisericii

În ziua în care Mântuitorul lumii, Iisus Hristos, S-a înălţat la cer, şi Biserica Ortodoxă Română din Otlaca-Pustă cu hramul „Înălţarea Domnului” s-a aflat în sărbătoare. Cu prilejul sărbătorii hramului bisericii, joi, 24 mai, Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească în biserica din Otlaca, împreună cu preotul paroh, pr. arhimandrit Calinic, pr. vicar Pavel Ardelean de la Jula, pr. Florin Olteanu de la Chitighaz şi arhidiaconul Claudiu. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad.

În cuvântul său de învăţătură, Preasfinţitul Siluan a mulţumit Domnului pentru toate bunătăţile ce le revarsă asupra noastră şi a vorbit credincioşilor despre însemnătatea sărbătorii Înălţarea Domnului când rememorăm miraculosul moment care încheie activitatea publică (pământească) a lui Iisus Hristos, activitate care face parte, de fapt, din marea operă de răscumpărare a firii noastre omeneşti, căzute încă de la început, prin păcat, în suferinţă şi moarte. Înălţarea Domnului, prin urmare, înseamnă transfigurarea, îndumnezeirea şi ridicarea firii noastre omeneşti la cer, nicidecum părăsirea omului de către Dumnezeu. Preasfinţitul Siluan a mai adăugat că sărbătoarea Înălţării Domnului constituie în acelaşi timp şi ziua de pomenire a Eroilor Neamului, care au fost pomeniţi şi în cadrul Sfintei Liturghii, eroii, ostaşii şi luptătorii români, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea neamului şi a credinţei strămoşeşti.
După slujbă, enoriaşii, care au umplut biserica în această zi de sărbătoare, cu bucuria întipărită pe chip s-au îndreptat spre căminul cultural unde au fost invitaţi cu toţii la o agapă frăţească, în timp ce bisericuţa a rămas neclintită pe locul ce i-a fost hărăzit din cer pentru a înfrunta veacurile, ca simbol al statorniciei, cu porţile deschise către toţi cei dornici să se adape din izvorul viu al credinţei şi al istoriei trecute şi viitoare.
Privită în ansamblul ei, sărbătoarea de la Otlaca s-a desfăşurat într-o atmosferă de armonie între credincioşii prezenţi, uniţi de credinţa în Dumnezeu, de recunoştinţa faţă de darurile cu care Dumnezeu a binecuvântat pământul, de dorinţa de vindecare şi purificare trupească şi sufletească.
A. Butar

Comentarii