Ştiri pe scurt…

Chitighaz
Conferinţa preoţească de la Chitighaz s-a amânat, în loc de 12 mai aceasta va avea loc pe 19 mai. La biserica din localitate va fi săvârşită Sfânta Liturghie Arhierească de către Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, în fruntea unui sobor format din clericii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, după care va urma conferinţa cu tema „Taina Sfântului Maslu”, susţinută de arhimandritul Calinic şi preotul Marius Maghiaru.

Budapesta
În zilele de 22–23 mai, la Budapesta, în Műcsarnok va avea loc simpozionul „Artindex. Piaţa de artă în România şi Ungaria, începuturi şi perspective”. Organizat de Műcsarnok şi ICR Budapesta, la întâlnire se va discuta despre evoluţia cu numeroase similitudini a pieţelor de artă din cele două ţări vecine, din 1990 până în prezent. Galerişti, case de licitaţii, critici de artă, artişti plastici, colecţionari de artă clasică sau contemporană din Bucureşti, Budapesta, Cluj, Dobriţân, Iaşi vor dezbate teme ca formarea pieţelor, cote artistice, arta şi criza etc.

Bichişciaba
Casa de poveşti din Bichişciaba aşteaptă povestitorii pe 18 mai, la o nouă ediţie a concursului românesc de povestire. Concurenţii sunt aşteptaţi la Casa poveştilor din Bichişciaba să-şi facă prezenţa la ora 9.00, iar întrecerea în alte povestitului va începe la ora 10.00. Organizatorul concursului, Gheorghe Gros, ne-a informat că în fiecare an concursul are tot mai mare amploare, şi anul acesta sunt aşteptaţi aproximativ o sută de copii şi tot atâţia însoţitori, profesori şi părinţi.

Budapesta–Seghedin
ICR continuă la Budapesta şi Seghedin seria de evenimente jazzistice prin concertele cu sala plină ale Locomotivei Jazz, invitând în luna mai 2012 doi importanţi muzicieni din România să participe alături de doi muzicieni din Ungaria într-o nouă aventură muzicală cu Tony Kühn (RO) – chitară, pian, Liviu Butoi (RO) – instrumente de suflat, Péter Glaser (H) – contrabas, Tamás Berdisz (H) – tobe. La Budapesta concretul va avea loc pe 24 mai, la Jazz Club – centrul Budapestei, iar cu o zi mai târziu în seara de 25 mai, de la ora 19.00, pe scena în aer liber de la Grand Café & Cinema Seghedin.

Seghedin
Marţi, 29 mai, de la ora 17.00, Filiala Seghedin a ICR Budapesta difuzează la Cinema Grand Café din Seghedin în cadrul Film românesc la ora 5, filmul „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, regizor Adrian Sitaru.

Comentarii