31 mai 2012

Un chitighăzean la tradiţionalul supermaraton internaţional Bichişciaba-Arad–Bichişciaba

Peste 700 de concurenţi au participat la cea de-a XV-a ediţie a Supermaratonului Bichişciaba–Arad–Bichişciaba, concurs care s-a desfăşurat în zilele de 19–20 mai, pe un traseu de aproximativ 200 de kilometri, în Ungaria şi România. La ediţia din acest an s-au înscris 500 de ciclişti, 161 de atleţi la proba de alergare ştafetă, 36 de atleţi la alergare individual, şi 11 persoane care au concurat pe patine cu rotile. Startul s-a dat la ora 9.00, din faţa Primăriei din Bichişciaba.

În prima zi, concurenţii au avut de parcurs 108 km pe traseul Bichişciaba – Csabaszabadi – Csanádapáca – Kaszaper – Tótkomlós – Mezőhegyes – Bătania – Turnu – Variaş – Arad. Primii concurenţi, cei cu patinele cu rotile, au început să ajungă în Arad în jurul orei 17.20. Primii biciclişti care au sosit la Arad au fost românii Bogdan Nădăştean, Alexandru Grosu şi Alexandru Almăjan. La ştafetă, primii au trecut linia de sosire Atletic Club Maraton din Timişoara, urmaţi de echipa din Bichişciaba.
A doua zi, startul a fost dat din faţa primăriei Arad, la ora 9.00, concurenţii având de parcurs 96,7 km pe traseul Arad – Variaş – Turnu – Bătania – Mezőkovácsháza – Medgyesegyháza – Otlaca Pustă – Csabaszabadi – Bichişciaba. Atât la sosire în Arad cât şi a doua zi la Bichişciaba, primul a trecut linia de sosire Steib Péter din Budapesta, urmat de sportivul din Bichişciaba, Bogár János. Printre concurenţi au fost şi câţiva chitighăzeni. De pildă, Cristian Ardelean, profesor la şcoala generală românească din Chitighaz, care a făcut parte dintr-o echipă care a luat startul sâmbătă, 19 mai, la proba de alergare ştafetă.
Paralel cu sosirea concurenţilor am putut asista şi la premierea acelor sportivi pentru care între timp s-a terminat competiţia. Au fost premiaţi şi cei mai în vârstă concurenţi. Novák Ferenc din Dobriţân (în vârstă de 80 de ani) a concurat – printre amatori – la proba cu bicicleta. Al doilea cel mai în vârstă concurent a fost Moşion Gheorghe din Arad.
Nu doar Chitighazul a fost singura localitate românească din Ungaria, reprezentată la această competiţie de mare tradiţie, ci a participat şi un român din Arad, Vasile Truşca, care este membru al Asociaţiei Culturale „Mihai Purdi” din Otlaca-Pustă. După cum ne spunea dânsul, a primit misiunea din partea asociaţiei să reprezinte la competiţie şi Otlaca-Pustă.
În cadrul acestui eveniment s-a organizat şi semimaratonul Opel Körös, care a fost câştigat de Laza Florin Martel (Timişoara), locul al doilea fiind ocupat de Gregor László (Buda-Cash Bcs. AC), iar pe locul al treilea s-a clasat Szabó Sándor (Jula). La buna desfăşurare a acestei manifestări sportive şi-a adus contribuţia şi Autoguvernarea Românească din Bichişciaba, prin servicii de traducere şi administrative.
Adam Bauer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...