Un an cu multe schimbări în viaţa asociaţiilor civile

Cu toate că şedinţa anuală a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, programată pe ziua de 19 mai a fost anunţată ca fiind şedinţă electorală, alegerea noului Prezidiu al UCRU a fost amânată din mai multe motive.
În deschidere, preşedintele dr. Ioan Ciotea a anunţat că la şedinţă participă 23 de delegaţi, ceea ce nu este suficient pentru a lua decizii hotărâtoare (cum ar fi alegerea noului Prezidiu sau modificarea Statutului). Adunarea generală a UCRU are în total 61 de membri, deci era necesară participarea a 32 de delegaţi pentru luarea unor decizii hotărâtoare. Conform Statutului UCRU, în caz că la şedinţă nu sunt prezenţi delegaţi în număr suficient pentru a asigura legitimitatea Adunării generale, pe baza § 5, art. 8 al Statutului, se poate proceda în felul următor: după câteva minute se convoacă din nou şedinţa Adunării generale, cu aceeaşi ordine de zi.
Conform reglementărilor în vigoare, această şedinţă este legitimă, indiferent de numărul delegaţilor prezenţi.
După acest anunţ, preşedintele Uniunii a salutat oaspeţii prezenţi la şedinţă: Excelenţa Sa domnul ambasador Victor Micula de la Budapesta, dl. consul gerant interimar Dan Constantinescu şi dl. consul Răzvan Ciolcă de la Seghedin, dl. secretar I al ambasadei, Lucian Casone.
Înainte de votarea ordinii de zi, preşedintele a propus ca şedinţa să se desfăşoare – ca de obicei – în limba română, iar pentru cei câţiva care nu înţeleg româneşte li s-a asigurat traducere.
Dr. Ioan Ciotea a dat explicaţii de ce nu se va putea alege la această şedinţă noul Prezidiu: „Şedinţa este adunarea anuală a Uniunii, care – în mod normal şi cum iniţial am şi anunţat – ar trebui să fie adunare generală electorală, însă din cauza schimbărilor legislative din ultimele luni alegerile le vom amâna cu 6 luni, până la toamnă. Motivul acestei amânări este mai complex: 1. Deja de mai mulţi ani ne confruntăm cu pasivitatea unor asociaţii şi comunităţi locale, care sunt membre afiliate Uniunii, dar care nu iau parte la şedinţele anuale, astfel împiedică funcţionarea normală a organizaţiei; 2. Unele asociaţii româneşti locale pe parcursul anilor au fost desfiinţate, însă despre acest lucru Uniunea nu a fost înştiinţată, ca să poată şterge dintre membri aceste asociaţii; 3. Nu dorim să excludem din Uniune pe nimeni, care doreşte să ia parte în munca Uniunii, dar unii – din motive juridice, ca de ex. desfiinţarea asociaţiei – au rămas în localitate fără organizaţie civilă (vezi cazul Cenadului Unguresc sau al Micherechiului); 4. Prezidiul Uniunii este de părere că în următoarele luni, până la toamnă, trebuie căutate toate asociaţiile din localităţile româneşti şi întrebate dacă vor să ia parte în munca Uniunii sau nu, să îi capacităm să ni se alăture cât mai mulţi, unde e nevoie vom ajuta la înfiinţarea a noi asociaţii româneşti. Uniunea şi în viitor trebuie să reprezinte cât mai mulţi români din Ungaria din cât mai multe localităţi; 5. La 1 ianuarie 2012, şi apoi din nou acum câteva săptămâni, pe 24 aprilie, a fost modificată Legea Civilă, pe baza căreia trebuie să funcţioneze toată sfera civilă din Ungaria. Aceste modificări aduc multe schimbări şi în viaţa Uniunii. Una dintre aceste modificări este că numai foarte puţine organizaţii civile vor putea face faţă în viitor categoriei de utilitate publică (közhasznú szervezet).”
După aceste explicaţii, preşedintele a propus temele de pe ordinea de zi, care au fost: 1. Dezbaterea şi aprobarea dării de seamă despre activitatea din anul 2011; 2. Dezbaterea şi aprobarea gospodăririi din anul 2011; 3. Dezbaterea şi aprobarea planului de muncă pentru anul 2012; 4. Dezbaterea şi aprobarea planului bugetar pe anul 2012; 5. Decizia asupra folosirii ofertelor de 1% din impozitul susţinătorilor Uniunii; 6. Diverse.
Darea de seamă a activităţilor din anul 2011 a fost prezentată de Eva Şimon, care a făcut un rezumat al celor mai importante evenimente, programe culturale organizate de Uniune sau la care şi Uniunea a colaborat.
A urmat dezbaterea şi aprobarea gospodăririi din anul 2011. Cu majoritate de voturi a fost votată gospodărirea UCRU (cu o abţinere) şi cea a instituţiei sale, săptămânalul „Foaia românească” (cu două abţineri).
La capitolul referitor la planul de lucru şi gospodărirea pe anul 2012 s-au putut face doar propuneri şi sugestii, deoarece totul depinde de sprijinul pe care Uniunea îl va obţine în lunile următoare în urma proiectelor înaintate.
Preşedintele a informat membrii Adunării generale că pe baza ofertei de 1% din impozitul personal al susţinătorilor Uniunii, în 2011 s-au adunat 149.372 de forinţi. S-au făcut mai multe propuneri pentru ce să se cheltuiască aceşti bani, dar până la urmă s-a votat ca Prezidiul să decidă în privinţa acestei sume. Marea majoritate a celor prezenţi a fost însă de părere ca suma să fie cheltuită pentru tinerii din comunitatea noastră.
Ajungând la capitolul diverse, preşedintele UCRU l-a rugat pe avocatul dr. Gheorghe Ruja, membru al Prezidiului, să facă o scurtă prezentare a celor mai importante schimbări din viaţa sferei civile, survenite în urma noii Legi Civile. Aceste noutăţi vor afecta nu doar existenţa Uniunii, ca organizaţie-umbrelă, ci a tuturor asociaţiilor civile româneşti.
Şedinţa Uniunii nu a fost lipsită de critici şi autocritici, precum nici de idei noi pentru viitor. Vicepreşedintele Tiberiu Boca a subliniat că Uniunea trebuie să fie construită de jos în sus, iar dacă asociaţiile locale nu funcţionează bine, şi Uniunea se va clătina. „Trebuie să construim o nouă schelă, pe care să se bazeze noua Uniune!”, a mai spus Tiberiu Boca. Gheorghe Ruja din Micherechi a dat glas nemulţumirii sale faţă de activitatea Prezidiului, care nu are un dialog prea bun cu asociaţiile, comunităţile locale. Florica Santău de la Chitighaz a accentuat că „actualul Prezidiu trebuie să-şi asume răspunderea pentru viitorul Uniunii şi pentru viitorul asociaţiilor locale. Uniunea este singura organizaţie românească, care poate fi independentă de politică.” S-au mai făcut propuneri pentru modificarea Statutului, ca şi persoane fizice să poată face parte din UCRU. Ultima problemă care a fost pusă la vot a fost însărcinarea actualului Prezidiu, ca până la toamnă să revizuiască situaţia tuturor asociaţiilor locale afiliate, să întărească Uniunea prin aderarea a noi asociaţii şi noi membri şi să pregătească alegerea noului Prezidiu.
E. Şimon

Comentarii